https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ A csodálatos csalán öt áldásos hatása - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

A csalán gyógyhatásáról már az időszámításunk előtti harmadik évszázadban is tudtak, amikor is a kígyómarás mérgének eltávolítására használták. Napjainkban számos kutatás bizonyította, hogy remekül alkalmazható húgyúti fertőzések, allergia vagy éppen premenstruációs szindróma ellen.

Kiváló immunerősítő

Kevesen tudják, hogy a csípős növény nem csupán fájdalomcsillapító hatású, hanem remek immunerősítő is. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan fontos ásványi anyagokat, mint a vas és a szelén. Megtalálhatóak benne a karotinok is, melyek antioxidáns hatásuk mellett immunserkentők is. Végül a csalánban egy nagy adag C-vitamin is van.

Különböző kapszulák formájában is magadhoz veheted a növényből kivont hatóanyagokat, de még jobb, ha teaként fogyasztod. Forrázz le egy teáskanálnyi csalánlevelet két deciliter vízzel, majd hagyd állni öt percig. Az így elkészült teát ízesítheted mézzel, de ihatod magában is.

Allergiaűző csalán

A csalán még nem túl elterjedt, de bevált ellenszere az allergiás nátha tüneteinek. A gyógynövényben ugyanis megtalálható egy kvercetin nevű flavonoid, mely gátolja az allergiás szervezetben az allergénre adott reakcióként termelődő hisztamint.

Állapotod súlyosságától függően az ajánlott kezelés naponta háromszor 250 milligramm csalánkészítmény. Persze megfordulhat a fejedben, biztos olyan szerencsés vagy, hogy a csalánra is allergiás leszel. Nyugodj meg: ez az a növény, ami a legritkább esetben vált ki ilyen reakciót.

Húgyúti fertőzések ellen

Vizelethajtó hatása számos egészségügyi probléma ellen hatásos lehet. Húgyúti fertőzések esetén fokozza a vizeletkiválasztást, ami segít, hogy azzal együtt a nem kívánt kórokozók is kiürüljenek a szervezetből. Ha felfáztál, naponta egy csészecsalántea csodát tehet. Amellett, hogy enyhíti a betegség tüneteit, megtisztítja a szervezetet, ezzel gyorsítva a gyógyulási folyamatot.

Amennyiben hajlamos vagy a vese- vagy hólyagkő kialakulására, ajánlott rendszeresen fogyasztanod. Így még idejében kiürülhet a homok, ami később komoly problémákat okozna.

Győzd le a premenstruációs szindrómát!


Biztosan te is érezted már menstruáció előtt, hogy olyan, mintha egy lufi lenne a hasadban. Minden kényelmetlen, minden szorít, ráadásul feszült és ingerlékeny leszel. A kellemetlen puffadásérzést a víz visszatartása okozza. Ha a menstruáció ellőtt idejében elkezdesz csalánkészítményeket szedni, illetve csalánteát inni, ezt a problémát már ki is pipálhatod.

Külsőleg: fájdalomcsillapító

A csalánból készült teát nemcsak belsőleg fogyaszthatod, használhatod borogatásként is. A népi gyógyászatban már régóta alkalmazzák az ízületi gyulladásokkal járó, lüktető fájdalom enyhítésére. Különösen hatásos lehet, ha a problémát köszvény okozza, de mindenféle reumás betegség kezelésére használhatod. Ráadásul még a vénás fájdalmak vagy sérülés okozta duzzanatok esetén is javulás érhető el.



Receptek csalánból

Csalántea (levélből)

Maréknyi zsenge vagy két evőkanál szárított csalánlevelet leforrázunk (nem főzzük), lefedjük, 2 percig állni hagyjuk, leszűrjük és elkortyolgatjuk. 2-3 csészével fogyaszthatunk belőle naponta, de kúraszerűen akár 1-1, 5 liter tea fogyasztása javallott, több részletben fogyasztva. A teát nem csak belsőleg, hanem külsőleg is használhatjuk: borogatásra, ülőfürdőhöz.


Csalános zöld turmix

Hozzávalók:
1 maréknyi zsenge csalánlevél
1 evőkanál citromlé
4 db édes, sárga alma (pl. golden)

Az almát felkockázzuk vagy lereszeljük, turmixgépbe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy simára turmixolhassuk. Ezután dobjuk utána a csalánt, mellyel ismét simává turmixoljuk. Kevés citromlevet ízlés szerint tehetünk hozzá. A többi zöld turmixszal ellentétben kissé szürkés színe lesz, de nagyon ízletes és vitamindús kora tavaszi frissítő.


Csalánfasírt

Hozzávalók:
20 dkg zsenge csalánlevél
10 dkg vöröshagyma, apróra vágva
pár gerezd zúzott fokhagyma
fűszerek: pirospaprika, őrölt köménymag, majoránna és szegfűbors
só ízlés szerint
2 evőkanál olaj
20 dkg finom (apró szemű) zabpehely
1 evőkanál őrölt lenmag

A csalánt nagyon apróra vágjuk, vagy présgépen/húsdarálón ledaráljuk. A hagymákat kevés vízen megpároljuk. A fűszereket az olajban feloldjuk, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. A zabpelyhet, a darált csalánt és a lenmagot is hozzáadjuk a keverékhez, és alaposan összedolgozzuk. Ha túl morzsalékos lenne, kevés vizet adhatunk még hozzá. Vizes kézzel kerek kis pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, 160°C-os sütőben fél óra alatt megsütjük. Az első húsz perc után fordítsuk meg a fasírtokat, hogy mindkét oldala megpiruljon.

Femina
Házipatika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad