https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Felhőket vett filmre a Cassini űrszonda a Szaturnusz egyik holdján, a Titánon - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad


A Titán északi sarkvidékének Ligeia Mare metántengere fölött kialakuló és szétoszló - szintén metánból álló - felhőket örökített meg a hold mellett elsuhanó Cassini űrszonda július végén - közölte a NASA. Az eszköz több mint két napon át követte a légköri jelenséget.

A felhők a Szaturnusz holdján kialakuló nyári viharok kezdetét jelezhetik, a felhők mozgása pedig arra enged következtetni, hogy az égitest légkörében 3-4,5 m/s sebességű szél is fújhat - tette hozzá a NASA. Bár felhőket már korábban is megfigyeltek a jeges Titánon, a kutatók most többek között arra kíváncsiak, hogy milyen kapcsolat lehet a metántenger és a felhők között.

A Titán az egyetlen, sűrű légkörrel rendelkező hold a Naprendszerben - olvasható a róla szóló Wikipédia-szócikkben.

Egészen a közelmúltig ez a légkör megakadályozta a Titán felszínének optikai vizsgálatát, de az amerikai-európai Cassini–Huygens küldetés nemrégiben új adatokkal szolgált a felszínéről, és további adatokat közöl folyamatosan a holdról. A felszínére az űrszondapáros Huygens nevű európai leszállóegysége szállt le.

A NASA 2008-ban jelentette be, hogy szénhidrogéntavakat és tengereket fedeztek fel a Titánon. A Naprendszerben a Földön kívül ez az első olyan égitest, amelyen folyékony halmazállapotú anyagot találtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad