https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ 7 dolog, amit eddig talán nem tudtál a nátháról - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Bármilyen évszakban is csapjon le a nátha, biztosak vagyunk benne, hogy tippjeink segítségével sikerül gyorsan megszabadulnod ettől a kellemetlen betegségtől. Lássuk tehát a tényeket.

48 órára van szükség a betegség kialakulásához

Érzed azt az ismerős kaparást a torkodban? Az orrod egyre jobban bedugul? Gondold végig, merre jártál az elmúlt 48 órában - nagy a valószínűsége, hogy ott kaptad el a náthát. A szakemberek szerint a náthát okozó vírusoknak körülbelül 2 napra van szükségük ahhoz, hogy sérülést okozzanak a sejtekben, és előidézzék a jól ismert tüneteket. Addigra persze már túl késő, mert a nátha már megtámadta a szervezeted, de ha tudod, mi okozta a náthát, az segíthet abban, hogy a jövőben óvatosabb legyél, és ne kövesd el ugyanazt a hibát.

Attól félsz, hogy ez több, mint egy egyszerű nátha?

Habár rendkívül nehéz megjósolni, milyen irányba fog fejlődni a betegség, sok szakember a következő egyszerű szabályokat követi:

  • Ha nincsen magas lázad, valószínűleg csak a nátha vírusát kaptad el.
  • Ha magas lázad van, amely hirtelen alakult ki, lehetséges, hogy súlyosabb betegséggel állsz szemben.
Nem biztos, hogy az a legjobb gyógymód, ha ágyban maradsz

Habár hagyományosan a pihenést tartják a nátha legjobb ellenszerének, a nátha kialakulása előtt a fizikai tétlenség az immunrendszer legfőbb ellensége. Számos vizsgálat bizonyította, hogy egy kevés fizikai tevékenység a legjobb orvosság. Felejtsd el a kis szekrényt tele olyan gyógyszerekkel, amelyek állítólag immunrendszer erősítő hatással rendelkeznek, és a sokféle nátha elleni pirulát, és inkább húzz a lábadra futócipőt.

Sportolj a betegség ellen!

A kutatások bebizonyították, hogy legjobban azzal küzdhetünk a nátha ellen, ha rendszeresen, legalább hetente ötször végzünk testmozgást. Ne aggódj, nincsen szükség maratoni hosszúságú edzésekre! Napi 30 perc energikus séta hetente ötször elegendő ahhoz, hogy megerősítsd az immunrendszered és megóvd attól, hogy idén is elkapd a náthát.


A kevés alvás a nátha legjobb barátja

Hány órát aludtál tegnap éjjel? Hétnél kevesebbet? Akkor háromszor nagyobb az esélye, hogy náthás leszel! Ügyelj rá, hogy többet aludj - de az is fontos, hogy az ágyban valóban aludjál. A kutatásokból kiderült, hogy azok az emberek, akik az ágyban töltött idő kevesebb, mint 92%-át töltik alvással, ötször nagyobb eséllyel kapják el a náthát, mint azok, akik azonnal elalszanak, és hosszabb ideig alszanak.

Hogyan érd el, hogy az ágyban valóban aludjál?

Távolíts el a szobából mindent, ami elvonhatja a figyelmedet, mint például a tévékészülék vagy az éjszakai fény. Ezek az eszközök mind felboríthatják az alvási ciklusodat.

Ha még ezek után sem tudsz aludni, kelj fel, menj át egy másik szobába, és ott foglalkozz valami mással, egészen addig, amíg el nem álmosodsz. Fontos, hogy az agyad a hálószobát kizárólag az alvással hozza összefüggésbe.

Még mindig gondod van az alvással?

Végezz elegendő fizikai tevékenységet. Ha elég fáradt vagy, könnyebben és gyorsabban fogsz elaludni.

Egy pohár narancslé nem csodaszer

Mit teszel, ha észreveszed magadon a nátha első jeleit? Több liter narancslét vagy limonádét iszol, abban a reményben, hogy a nagy mennyiségű C-vitaminnal elkerülheted a betegséget? Talán túl sokat remélsz. A legutóbbi kutatások többsége azt bizonyította, hogy a legtöbb ember esetében a C-vitamin semmilyen hatással sincsen arra, hogy elkapják-e a náthát vagy sem. A C-vitamin azt sem befolyásolja, milyen gyorsan gyógyulunk ki a betegségből.

Csalódott vagy?

Talán, de nem kell teljesen lemondanod a C-vitaminról. Ha sok stressz ér, vagy a szervezeted nagy fizikai megterhelés alatt áll, egy megfelelően nagy napi C-vitamin adag 50%-kal csökkentheti a nátha elkapásának esélyét.

És hogyan juttathatunk minél több C-vitamint a szervezetünkbe?

Mindannyian tudjuk, hogy a narancs, a citrom és a többi citrusfélék C-vitamint tartalmaznak, de C-vitamin található a papayában, a brokkoliban, a paradicsomban, a paprikában és a kiwiben is. Jó étvágyat és jó egészséget!

Létezik egy csodaszer a nátha ellen!

Valószínűleg hallottál már az echinaceáról. (1) Ez a kedves, rózsaszín virágú növény jótékony hatást gyakorol az immunrendszerre. A tudósok számos kutatást végeztek az utóbbi időben, és ezek azt mutatták, hogy az echinacea áll a legközelebb ahhoz, hogy a nátha elleni csodaszernek lehessen nevezni.

A kutatások szerint...

Az egyik vizsgálat során kiderült, hogy az echinacea rendszeres fogyasztása 50%-kal csökkenti a nátha kialakulásának esélyét. Sőt, azok a vizsgált alanyok, akik már elkapták a náthát és echinaceát szedtek, másfél nappal hamarabb gyógyultak ki a betegségből, mint azok, akik nem szedték a szert.

Lehet, hogy a nátha az oka a súlyfeleslegednek

A nátha valóban okozhat plusz kilókat? A tudósok szerint igen! Lehet, hogy hihetetlennek hangzik, de számos tanulmány bizonyította, hogy összefüggés áll fenn a náthát okozó vírus és a gyerekek testsúly növekedése között. A kutatók nem biztosak benne, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn a nátha és a testsúlynövekedés között, de ez a felfedezés is arra késztethet, hogy idén próbálj meg egészséges maradni!

A nátha valójában nem fertőző

Állandóan azt halljuk, hogy a náthát egy másik embertől kaphatjuk el, akár egy rövid érintkezés során is, például, ha kezet fogunk valakivel, aki náthás. De vajon tényleg ennyire fertőző a nátha?

Egyáltalán nem - állítják a szakértők, akik vizsgálatokat végeztek és megállapították, hogy rendkívül ritkán fordul elő, hogy a betegség ugyanabban a helyiségben az egyik emberről átterjedjen a másikra. A legtöbb esetben hosszan tartó és közeli kontaktus révén kapjuk el a náthát, például a gyermekeinktől vagy a párunktól. Nem kell tehát kétségbe esni, és nincsen szükség védőmaszkra sem - elég, ha a józan eszünket használjuk!

(1) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Kasvirág

Dormeo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad