https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Mi a hosszú élet titka? - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad


Vajon van biztos módszer arra, hogy hosszú életet éljünk? Garancia semmire nincs, de az biztos, hogy tehetünk érte. Lássuk, hogyan alapozhatjuk meg magunknak.

Mi minden járulhat hozzá ahhoz, hogy az ember hosszú életet éljen? Sokak szerint a helyes étkezés, a gyakori testmozgás a kulcsa, de számos egyéb dolog is szerepet játszik abban, hogy az ember az aggastyán éveit is megérje. Mit tehetünk hát azért, hogy minél tovább éljünk? Íme a 18 titok.

1. Védjük a DNS-t: ahogyan öregszünk, kromoszómáink végei – az ún. telomerek – rövidebbé válnak. Mindez érzékenyebbé tesz bennünket a betegségekre. Talán azt hisszük, nem tehetünk ellene semmit – de igen. Egy tanulmány szerint az életmódváltás hozzájárul az enzim növekedéséhez, mely növeli a telomerek hosszát. Vagyis, az egészséges szokások lassítják az öregedést a sejtek szintjén.

2. Legyünk lelkiismeretesek: egy 80 évet átfogó tanulmány azt mutatta, hogy a lelkiismeretes személyiségek tovább élnek. Az olyan tulajdonságok, mint a figyelem és a kitartás megtérülnek. A lelkiismeretes emberek több dolgot tesznek egészségükért és olyan döntéseket hoznak, melyek erősebb kapcsolatokhoz és sikeresebb karrierhez vezetnek.

3. Legyenek barátaink! A barátok segítenek tovább élni. A társasági emberek ausztrál kutatók szerint kisebb valószínűséggel halnak meg korán. Egy másik, 148 tanulmány eredményét összesítő analízis szintén kimutatta az összefüggést a társadalmi kapcsolatok sokasága és a hosszú élet között.

4. Válasszunk okosan barátokat! Barátaink szokásait hajlamosak vagyunk átvenni. Ezért, ha társaságunk tagjai egészséges életmódot folytatnak, nagy eséllyel mi is így teszünk majd. Egy tanulmány szerint ez az elhízással is így van; ha barátaink túlsúlyosak, 57 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy mi is azok leszünk. A „ragadósság” jellemző a dohányzásra, de ugyanígy szerencsére a leszokásra is.

5. Tegyük le a cigit! Nem titok, hogy a cigaretta elhagyása hosszabb életet eredményez. Ám az extra idő mennyisége meglepő lehet. Egy 50 évet felölelő brit tanulmány rávilágított, hogy ha valaki 30 évesen teszi le a cigit, egy egész évtizeddel hosszabbítja meg életét. Ha 40-, 50 vagy 60 évesen, akkor pedig 9, 6 vagy 3 évvel lesz hosszabb az élete.


6. Sziesztázzunk! A világ számos részén divat a szieszta, de ennek megvan az oka. Ma már tudományos bizonyíték is van arra, hogy a szundikálás meghosszabbítja az életünket. Egy tanulmány, melynek 24 ezer résztvevője volt, azt sugallta, hogy a gyakori sziesztázóknak 37 százalékkal kevesebb eséllyel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik csak alkalmanként szundítanak napközben. A kutatók szerint a szieszta segít a szívnek azzal, hogy alacsonyan tartja a stressz hormonokat.

7. Szavazzunk mediterrán étrendre! A mediterrán étrend gyümölcs- és zöldség tartalma igen magas, valamint gazdag teljes kiőrlésű gabonában, olívaolajban és halban. Egy több mint félmillió ember bevonásával készült tanulmány kimutatta a mediterrán étrend előnyeit. Jelentősen csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát – az elhízás, az emelkedett vércukorszint, a megnövekedett vérnyomás és egyéb tényezők közös elnevezése – mely szívbetegséghez, cukorbetegséghez vezet.

8. Együnk úgy, mint az okinawaiak: a japán Okinawában élő emberek élnek a tapasztalatok szerint a legtovább. A kutatók a régió hagyományos étrendjében látják a titkot, mely zöld- és sárga zöldségekben gazdag, kalóriában viszont szegény. Az okinawaiak egy része betartja, hogy csak 80 százalékát eszi meg annak, ami a tányérján van. S mióta a fiatalabb generáció tagjai már nem tartanak be minden szokást, a várható élettartam Okinawában valóban esett.

9. Házasodjunk meg! Számos tanulmány bizonyítja, hogy a házas emberek tovább élnek, mint egyedülálló társaik. A házasság társadalmi és gazdasági is támogatást is jelent. Miközben a fennálló házasság jár a legnagyobb előnyökkel, azok az emberek, akik elváltak vagy megözvegyültek, még mindig tovább élnek, mint soha meg nem házasodott társaik.

10. Fogyjunk le! Ha túlsúlyosak vagyunk, a fogyás segíthet abban, hogy a diabétesz, a szívproblémák és egyéb, az életet megrövidítő betegségek ne alakuljanak ki nálunk. A hason felgyülemlő zsír különösen veszélyes. A több rost fogyasztása és a gyakori testmozgás tanulmányok szerint is nagy eséllyel veszi fel a harcot a hasi zsír ellen.

11. Testmozgás: nem kell hozzá különösebb bizonyíték, hogy rájöjjünk, aki többet mozog, az nagy valószínűséggel hosszabb ideig is él. Számos tanulmány támasztja alá, hogy a gyakori testmozgás csökkenti a stroke, a szívbetegség, a diabétesz és több rák típus kockázatát, valamint a depresszió esélyét is. A mozgás abban is segít, hogy tovább maradjunk mentálisan fittek. Napi tíz-tizenöt perc mérsékelt mozgás már jó, hiszen ez heti 2,5 órával ér fel.

12. Alkoholt csak mértékkel: a szívproblémák kevésbé fordulnak elő azoknál az embereknél, akik mértékkel fogyasztanak alkoholt, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak. Tartsuk azonban észben, hogy a túl sok alkohol nemcsak hízást okoz, de növeli a vérnyomást és számos egyéb egészségügyi problémát okozhat. A legokosabb, ha a nők napi egy pohár italt isznak, míg a férfiak 1-2 pohár italt. Mindenesetre, ha valaki eddig nem ivott alkoholt, azért ne kezdje el, hogy védje a szívét, hiszen ennek más módjai is vannak.

13. Lelki élet: kutatások szerint azok az emberek, akik valamilyen vallási csoporthoz tartoznak, hosszabb életet tudhatnak magukénak, mint akik sosem vettek részt ilyen közösségekben. Egy 12 évet felölelő tanulmány, melyben a résztvevők átlag életkora 65 év volt, azt mutatta, hogy akik hetente legalább egyszer jártak közösségbe, azoknak szervezetében magasabb volt egy kulcsfontosságú immunrendszer-fehérje szintje, mint azokéban, akik nem tartoztak semmilyen közösséghez. Előbbiek kisebb valószínűséggel is haltak meg a tanulmány ideje alatt. A hosszú élethez tehát hozzájárulhatnak azok a szoros kapcsolatok is, melyek az ilyen közösségekben kialakulnak – általánosan javítják egészségi állapotukat.

14. Bocsássunk meg másoknak – és magunknak is! Ha elengedjük a haragot, az meglepően jó hatással van a szervezetünkre. A krónikus harag ugyanis csak bajt okoz. Csökkent tüdőfunkciókat például, szívbetegséget és stroke-ot. A megbocsátás nemcsak csökkenti a szorongást, de a vérnyomást is lejjebb viszi. Könnyebben fogunk tőle lélegezni. Az előnyök pedig csak nőnek, minél idősebbek leszünk.

15. Védjük a testünket! A balesetek jelentős szerepet játszanak abban, hogy búcsút mondhassunk a hosszú életnek…Ezért meg kell tennünk mindent saját védelmünk érdekében. Mindig viseljünk védőfelszerelést, ha olyan sportot vagy tevékenységet végzünk, ami ezt indokolja. Mindig kapcsoljuk be az autóban a biztonsági övet – 50 százalékkal növeli életben maradásunk esélyét. A biciklis balesetek többségében a fejsérülés okozza a halált – viseljünk hát sisakot!

16. Az alvás ne maradjon ki! A hosszú élethez hozzájárul a megfelelő mennyiségű pihenés. A minőségi alvás csökkenti az elhízás-, a cukorbetegség-, a szívproblémák-, a hangulati zavarok kialakulásának esélyét, ahogyan abban is segít, hogy betegség esetén előbb felépüljünk. Az „éjjeli bagolyság” ellenben éppen növeli az említett problémák kockázatát. Ha kevesebb, mint 5 órát alszunk naponta, azzal bizony növeljük a korai elhalálozás esélyét.

17. Kezeljük a stresszt! Az életmód-változtatások, beleértve a stressz megfelelő kezelését sokban hozzájárulnak a hosszú élethez. Segítenek megelőzni a szívproblémák jelentkezését. Noha a stressz elkerülése szinte lehetetlen a legtöbb ember számára, vannak hatékony módszerek a kezelésére.

18. Legyünk céltudatosak! Ha valakinek van hobbija, kedvenc elfoglaltságai, az mind-mind hozzásegít a hosszú élethez. Japán kutatók szerint a nagyobb céltudatossággal rendelkező emberek kisebb valószínűséggel halnak meg stroke-ban, szívbetegségben vagy egyéb problémákban, mint kevésbé céltudatos társaik. Egy tanulmány azt is alátámasztotta, hogy a hobbival rendelkezőknél, azoknál, akik bele tudnak merülni egy-egy kedves elfoglaltságba, még az Alzheimer-kór kialakulásának rizikója is kisebb.

Napidoktor



Könyvajánló

A hosszú élet receptje
Dr. David B. Agus

Nemcsak a betegeknek, de a ma még tökéletes egészségnek örvendőknek is fontos, hogy jól éljenek. Hogy mi is a hosszú és tartalmas élet képlete, arra keresi a választ ez a könyv. Vajon az egészséges életmód; a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és mértékletesség az élvezetek terén szükséges és elégséges feltételei annak, hogy sokáig és jól éljünk, vagy tényleg a fejben dől el minden? Dr. Agus szerint a megoldás a napi szokások helyes kialakításában rejlik. Akinek nincs ideje végigböngészni előző A betegségek kora lejárt című bestsellerét, az most megtudhatja a titkot ebből a kis könyvből, sőt, még többet is. Szükség van influenza elleni oltásra? Mindenkinek jót tesz a diéta? Melyek az aszpirin áldásos vagy éppen átkos mellékhatásai? Dr. Agus közérthető magyarázattal szolgál a legkülönfélébb hétköznapinak tűnő, ám annál fontosabb kérdéseinkre, miközben mindenki számára könnyen elérhető életmód változtatásokat ajánl a tudomány legújabb kutatásaira alapozva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad