https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ A gyermekláncfű nagyszerű antoxidáns és rákölő hatással rendelkező gyógynövényünk - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

A gyermekláncfüvet a makulátlan pázsit szerelmesei utálják, azonban véleményük hamarosan megváltozhat róla. Tudományos bizonyiték van most már birtokunkban arra, hogy ebbe a kis növénybe nagyon sok gyógyerő szorult. A gyermekláncfű egyben ízletes szuper étel saláták és levesek adalékaként. Lényeges vitaminokat és számos növényi alapú ásványi anyagot, főleg káliumot tartalmaz. A növény serkenti az epe áramlását a májból az epehólyagba, igy a pitypang a máj tisztításában is fő szerepet játszik. Segít lebontani a zsírt és egyben hatékony vízhajtó hatású is. A tudományos közösségek mostanában nagyon intenziven tanulmányozzák a pitypang rák ellenes hatását is. A tanulmányok biztatóak, úgy túnik a pitypang visszaszoritja a rákos sejtek növekedését és azok invazív viselkedését számos ráktípusban.

A tudósok már “jóváhagyták” a gyermekláncfű kivonat hatékony oxidatív stressz gátló hatását.

A University of Annunzio Chieti-Pasaca egyetem kutatói Olaszországban kurkuma, gyermekláncfű, rozmaring és articsóka kivonatait tanulmányozták egy 2010-ben megjelent tanulmányban. A kutatók kideritették hogy ezek a gyógynövények pozitív hatással vannak a májra és az epehólyagra, valamint össze akarták hasonlitani rák ellenes, anti-proliferációs , antioxidáns (szabadgyök elleni tevékenység) és más egyéb szervezetet védő hatásaikat is. Míg a kurkuma volt a legnagyobb antioxidáns hatású, a gyermekláncfű rendelkezett ezekkel a tulajdonságokkal is. A tudósok megerősítették, hogy ezek a gyógynövények és gyógyító készítmények hasznosak a modern orvoslásban is.


A gyermekláncfü oxidatív stressz-csökkentő hatását tesztelték szén-tetraklorid (CCl4) hatására máj károsodást szenvedett patkányokon. A szén- tetraklorid tűzoltó és hűtőközegekben használt hatóanyag, erősen mérgező a májra. A vízbázisú gyermekláncfű kivonat vagy a gyermekláncfű tea jelentősen csökkentik a oxidatív stresszt és gyulladást a patkányok májában.

A kutatók a gyermekláncfű rákellenes hatásainak vizsgálati eredményeivel nagyon meg vannak elégedve.

Az orvostudomány végre kezdi elfogadni a természetes étrend-kiegészítők pozitiv hatásait a rákgyógyitásban. Csak az elmúlt néhány évben a kutatók számos tanulmányt tettek közzé a gyermekláncfü rákellenes hatásáról. Íme néhány tanulmány:

Az International Journal of Oncologyban megjelent 2008-as klinikai vizsgálat bemutatja a gyermekláncfű levél tea pozitív hatásait.Gyermekláncfű levél tea csökkentette a mellrák sejtjeinek számát, de erre a gyermekláncfű gyökér tea nem volt hatásos. A kutatók ezután prosztata rákos sejteket vizsgáltak meg és hasonló eredményre jutottak. Igyhát a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermekláncfű kivonat “új” daganatellenes szernek minősül.

The Journal of Etnopharmacology 2011 januárjában közzétett egy tanulmányt a pitypang gyökér leukémiás sejtekre gyakorolt hatását vizsgálva A tanulmány kimutatta, hogy a gyermekláncfű gyökér tea megölte a leukémiás sejteket, sejthalált, azaz apoptózist okozva. Úgy tartják, hogy a gyermekláncfű gyökér tea megnyomja a leukémiás sejt receptorokon a sejthalál “feliratú” gombot. A kutatók megállapították, hogy az valóban nagyon “érdekes”, hogy a pitypang gyökér tea nem továbbítja ugyanazt a halálos jelet az egészséges sejtek felé. Ezért ugyanezek a tudósok a pitypangot egy “új”, nem-toxikus rákellenes szernek minősitették.

Az újabb 2011-ben végzett vizsgálatban a pitypang, gyökér kivonat klinikailag bizonyítottan apoptózist idézett elő humán gyógyszer-rezisztens melanoma sejtekben, mérgezés vagy egészséges sejteket kárositó hatások nélkül. Tesztek ismét bebizonyították, hogy a pitypang gyökér kivonat “új” és nem mérgező terápia még a gyógyszer-rezisztens rák formái ellen is.

Natura Hírek

Gyermekláncfű tea

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) az őszirózsafélék családjába tartozó, gyakori évelő növény, melyet pitypangnak, vagy helytelenül – a benne lévő tejnedv miatt – kutyatejnek is neveznek.

Gyógynövényként régóta számon tartják: gyökerét, szárát, leveleit egyaránt alkalmazzák a gyógyításban. A növényben lévő keserűanyag élénkítő hatású.

A gyermekláncfűtea elősegíti az emésztőrendszeri megbetegedések gyógyulását. Serkenti a nyál, az epefolyadék és a gyomornedvek kiválasztását, és ezáltal javítja az összes emésztőszerv működését, aminek köszönhetően a méreganyagok könnyebben távoznak a szervezetből.
A gyermekláncfűből készített forrázat egyúttal csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Reumatikus panaszok esetén szintén rendkívül jó eredményeket érhetünk el vele. Annak érdekében, hogy a tea hatékonysága ne csökkenjen, édesítés nélkül fogyasszuk.

FŐZET ELKÉSZÍTÉSE

Két kávéskanál szárított és felaprított gyermekláncfűszárat, -levelet és -gyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel, és főzzük kb. 5 percig. A teát ezután hagyjuk állni 10 percig, majd szárjük le. Minden reggel és este igyunk egy csészével, legalábbb 6-8 héten keresztül. A gyermekláncfű begyűjtését és szárítását magunk is végezhetjük. Olyan növényeket keressünk, amelyek a lehető legtávolabb helyezkednek el a forgalmas útvonalaktól.

Gyógyító hatás: A gyermekláncfű annak köszönheti jótékony tulajdonságait, hogy immunerősítő hatású keserűanyagokat, valamint csersavakat, enzimeket és nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezen összetevő-kombináció tisztítja a vért, vizelethajtó hatású, gyorsítja az anyagcserét, serkenti az epekiválasztást, erősíti a gyomrot, csillapítja a reumatikus panaszokat.

A jobb emésztésért

A gyermekláncfűteát nemcsak makacs máj- és epehólyagproblémák esetén, hanem emésztési zavarok ellen is alklmazzák. Étkezést követően rendszeresen fogyasztva fokozza a gyomor, az epehólyag és a hasnyálmirigy kiválasztó működését. Zsíros ételek fogyasztásakor ez különösen fontos.

Tavaszi erősítő kúra

Magas vitamintartalma, vizelethajtó és vértisztító, valamint általános immunerősítő hatása foyltán a gyermekláncfű – a csalán mellett – semmiképpen sem hiányozhat a tavaszi erősítő kúra összetevői közül.

Érdemes tudni

A növény minden része tejnedvet tartalmaz, amely hígítatlan formában a bőrre kenve elmulasztja a szemölcsöt (vagy népies nevén fökényt). Vigyázat! Gyerekeknek nem szabad közvetlen kapcsolatba kerülniük a gyermekláncfű tejnedvével.

FELHASZNÁLÁS

Gyermekek étvágyának javítására

A gyermekláncfűből készült tea hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek visszanyerjék étvágyukat. Mivel általában nem szeretik a keserű ízt, a teához keverjünk szárított gyümölcsdarabokat.

Vese- és epekő ellen

Megszabadulhatunk a kisebb vese- és epekövektől, ha az alábbi recept szerint járunk el:

2 kávéskanál gyermekláncfüvet és 1 kávéskanál csalánt öntsünk fel 5 dl vízzel. Kb. 10 perc múlva szűrjük le, majd hígítsuk fel úgy, hogy összesen 1 liternyi mennyiséget kapjunk, és igyuk meg fél órán belül. A műveletet addig ismételjük, amíg a vese- vagy epekő távozik a szevezetből. A késpőbbiekben hetente egyszer alkalmazhatjuk a kúrát, hogy megelőzzük az újabb kövek kialakulását. A terápia ideje alatt orvosi felügyeletre van szükség, mivel a kövek kiürítése igen fájdalmas lehet!

Reumára

Reumás panaszok esetén a gyermekláncfűtea eredményesen segíti elő a szervezet méregtelenítését. Gyógyító hatását borogatással növelhetjük. A forrázatba mártott tiszta vászon konyharuhát helyezzük a fájó ízületre, majd takarjuk be törölközővel.

Cukorbetegségre

Magas inulintartalmának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják a gyermekláncfűteát, mivel nem befolyásolja a cukoranyagcserét.

Gyógyító teakeverékek

Epekiválasztásra

-25 g gyermekláncfűgyökér
-25 g gyermekláncfűszár és -levél
-15 g édesköménymag
-15 g mentalevél
-10 g vérehulló fecskefű
-10 g kutyabengekéreg

Más gyógynövényekkel keverve a g yermekláncfű fokozza az epekiválasztást, és megelőzi a puffadás kialakulását.

Emésztésre

-30 g gyermekláncfűgyökér
-30 g gyermekláncfűszár és -levél
-20 g csalánlevél
-20 g orvosi kecskeruta

Ez a keverék nemcsak az egész anyagcserét, de a veseműködést is serkenti. Elősegíti a folyadéktöbblet távozását a szervezetből.

Tisztításra

-20 g gyermekláncfűgyökér
-20 g gyermekláncfűszár és -levél
-20 g csalánlevél
-20 g csipkebogyó

A bőrtisztító és méregtelenítő tea csak akkor fejti ki hatását, ha több héten keresztül naponta fogyasztjuk.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad