https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Idegenekkel a Föld körül - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Az elmúlt években egyre népszerűbb „rejtélyturizmus” jegyében idén is több százezer, a megszokott látványosságoknál izgalmasabb kalandokra vágyó turista keresi fel az UFO-król és a földönkívüliekről elhíresült helyszíneket, hogy néhány felejthetetlen napot töltsön – persze csupán jelképesen – az idegenekkel. A világ legizgalmasabb természetfeletti úti céljai között számtalan katonai körzet, különleges múzeum és valódi „UFO-repülőtér” szerepel, s a megmagyarázatlan jelenségekben rejlő hírnév gyakran még az üzleti lehetőségeket is háttérbe szorítja.

Az UFO-jelenség iránti növekvő érdeklődést mutatja, hogy ismét egyre több utazásszervező lát fantáziát az idegenekkel kapcsolatba hozható helyszínekben, míg a téma iránt érdeklődő turistákat valósággal vonzza egy-egy világhírű UFO-katasztrófa helyszínéül szolgáló terület, szigorúan titkos bázis, „intergalaktikus” repülőtér vagy UFO-múzeum megtekintésével járó „földönkívüli” élmény.

Talán nem meglepő, hogy az elmúlt nyáron is az új-mexikói Roswell készült a legnagyobb szabású rendezvénysorozattal, amely immár évtizedes hagyománnyal büszkélkedhet. Az alig 45 ezer lakosú kisváros vonzerejét természetesen az 1947 júliusában történt UFO-katasztrófa jelenti. A nevezetes évfordulón megrendezett UFO-fesztivál ezúttal is légi bemutatókkal, csillagközi koncertekkel és hamisítatlan „idegen” jelmezbállal szórakoztatta a nagyérdeműt, a híres katasztrófa helyszínére pedig különbuszokkal lehetett eljutni. „Roswellt a feltételezett UFO-katasztrófa egy csapásra világhírűvé tette, s az így szerzett hírnevet a város javára kell fordítani” – vallja Dan Foley republikánus szenátor, aki régóta szívügyeként tekint a helyi rendezvényekre, és gazdasági megfontolásból a környező településeket is bevonná a népszerű programsorozatba. Az új-mexikói településen a „kis szürke” hétköznapokon is akad elég látnivaló, hiszen a városban két UFO-múzeum is csalogatja a zarándokokat, míg az üzletekben kifogyhatatlan bizsukészlet emlékeztet a több mint 65 évvel ezelőtti eseményekre.


Az UFO-fesztivál fáradalmait kipihenő turistákat a Nevada déli részén, Las Vegas közelében húzódó 375-ös út várja, amelyet – a vidéken tapasztalható UFO-invázió miatt – az állam közlekedési minisztériuma hivatalosan is „földönkívüli országúttá” nyilvánított: Bob Miller kormányzó 1996-ban ünnepélyes ceremónia keretében avatta fel az űrbéli vendégeket landolásra csábító, „ET-kompatibilis” útjelző táblákat. Ezen a kétszáz kilométer hosszú aszfaltúton – amely Hiko és Warm Springs településeket köti össze a hegyi hágókkal tarkított sivatagi terepen – átlagosan mindössze napi ötven gépkocsi halad át, de a főút mentén fekvő Rachelben évente kétszer megrendezett UFO-tábor idején látványosan megélénkül a forgalom.
Az elhagyott pusztaságban rejtőző kisváros a földönkívüli főút fontos állomása, amely elsősorban a közelben található szigorúan titkos katonai övezet, a Nellis légi támaszponthoz tartozó 51-es körzet miatt vált az UFO-turizmus célpontjává. A szenzációra éhes kíváncsiskodókat természetesen egyetlen hivatalos magyarázat sem elégíti ki a környéken rendszeresen felbukkanó fényekkel kapcsolatban. Az általánosan elterjedt meggyőződés szerint a hadsereg az idegenektől származó technológiával folytat kísérleteket az Álomföldként ismert területen, de az itt található gigantikus hangárokat és több kilométer hosszú leszállópályákat legfeljebb a távoli magaslatokon elhelyezett speciális távcsövekkel lehet kicsit alaposabban szemügyre venni. Az út menti fogadókban mindenesetre bőven kapható „űrlény-burger”, és a földöntúli ebédet követően UFO-néző körutakra is be lehet fizetni.

Hasonlóan felkapott turistalátványosság a Grand Canyontól mindössze két órányira fekvő Sedona is. Az utóbbi évtizedekben legendás hírnevet szerzett kisváros több ezer lakója meggyőződéssel vallja, hogy a sziklás vidéket átfedő, sajátos érzéseket keltő energiamező valójában egy különleges dimenziókapu, amely átjáróként szolgál két világ között, így a területen meglehetősen nagy eséllyel kerülhet sor kapcsolatfelvételre az idegenekkel. A Wyoming államban magasodó Ördög-torony a Harmadik típusú találkozások című film révén lett ismert, de a jellegzetes sziklatömböt az őslakos népesség is évszázadokon át szent helyként tartotta tiszteletben.

Az Egyesült Államokban utazgató „UFO-turistát” három népszerű múzeum is arra csábítja, hogy még több időt töltsön a titkokkal és rejtélyekkel övezett, vadregényes tájakon. A missouri Reeds Springs természetfeletti jelenségeket bemutató múzeumában hetven ország háromezer UFO-észlelését tekintheti át az érdeklő, majd a San Franciscóban található nemzetközi UFO-múzeum érintésével juthat el az USA északnyugati régiójába. A Washington állambeli Seattle UFO-múzeuma hat évvel ezelőtt az alábbi szlogennel nyitotta meg kapuit: „Örülnél, ha egy földönkívüli lenne a legjobb barátod?” Az űr- és az UFO-kutatás, valamint a sci-fi legérdekesebb tárgyait kiállító, húszmillió dolláros költségvetéssel létrehozott múzeum alapítása a SETI-programot is támogató Paul Allen anyagi hozzájárulásával valósult meg, míg az intézmény igazgatója, Donny Shirley korábban a NASA mérnökeként segédkezett néhány űrprogramban, és szenvedélyesen gyűjti a misztikummal kapcsolatos ereklyéket.

Természetesen Európa sem nélkülözi a „földönkívüli” látnivalókat. Számos „UFO-s utazást” szervező iroda kínálatában immár nem a leghíresebb zarándokhelyként ismert Roswell, hanem a skóciai Bonnybridge szerepel az első helyen. A Glasgow és Edinburgh között fekvő kisváros az elképesztő gyakorisággal megjelenő repülő csészealjakról szerzett hírnevet. Az ún. Falkirk-háromszögben fekvő településen eddig több mint kétezer lakos látta a légtérben felbukkanó, rendkívüli változatosságot mutató azonosítatlan objektumokat, a diszkosz alakú korongoktól a szivar formájú UFO-kig. A „Föld első számú földönkívüli célpontjaként” hirdetett városba múlt nyáron is több ezer turista látogatott el a világ különböző pontjairól, hogy a saját szemével lássa a látványos UFO-inváziót. Az évente érkező háromszáz bejelentés valóban kimagaslóan nagy a lakosság számához viszonyítva, de eddig egyetlen elfogadható magyarázat sem született arra vonatkozóan, miért éppen Bonnybridge lett a legkedveltebb földönkívüli „célállomás”. Ron Halliday, a megmagyarázatlan jelenségeket vizsgáló skóciai kutatóközpont igazgatója szerint a környéken feltehetően egy dimenziókapu segíti az átjutást két párhuzamos világ között, míg a ritkán lakott, kietlen táj a landoláshoz és a rejtőzködéshez nyújthat ideális terepet.
Izgalmas kalandokat tartogat a norvégiai Hessdalen-völgy is, amely valósággal hemzseg a megmagyarázhatatlan égi jelenségektől, és az elmúlt két évtizedben készített több száz hiteles felvétel tanúsága alapján ideális helyszín a megfigyelésekhez. A skandináv UFO-kutató szervezet pontos információkkal és részletes térképekkel látja el az érdeklődőket, sőt, szállást és fakultatív programokat kínál a nyári időszakban is dermesztő hidegben. Egy misztikus kelet-angliai erdő, a Suffolk megyei Rendlesham szintén kihagyhatatlan célpont a nevezetes helyszíneket felkereső utazó számára. Mint a brit védelmi minisztérium által 2004-ben nyilvánosságra hozott UFO-aktákból kiderül, 1980. december 27-én a rendleshami erdő melletti Woodbridge-támaszpont közelében két katonatiszt egy vakító fényű, háromszög alakú objektum landolását látta, és a beszámoló hitelességét a későbbi vizsgálat is alátámasztotta.

Törökország fővárosában 2002-ben nyílt meg a térség egyetlen UFO-múzeuma, amelyet egy szenvedélyes isztambuli UFO-kutató, Haktan Akdogan alapított. A multimédiás könyvtárral és konferenciateremmel kiegészített kiállítótermekben kelet-európai, balkáni és közel-keleti észlelésekből, valamint az ezekkel kapcsolatos vizsgálatokból és kutatásokból kaphat ízelítőt a látogató. Egy-egy önálló szekció szemlélteti – életnagyságú makettekkel, elgondolkodtató fotókkal és részletes esetleírásokkal – a földönkívüli fajokat, a szigorúan titkos bázisokat, az UFO-katasztrófákat, a különböző típusú találkozásokat, a gabonaköröket és a témában megjelent legújabb nemzetközi kiadványokat, így valóban különleges gyűjtemény várja az Isztambult felkereső utazókat.

Az utóbbi években látványos lendületet vett néhány – kizárólag idegen lényeket fogadó – „UFO-repülőtér” kialakítása is. A legismertebb UFO-leszállópálya Puerto Rico délnyugati részén, Lajas városban található, ahol egy kihalt országút mellett díszesen kivilágított, repülő csészealjat ábrázoló tábla jelzi az űrrepülőteret. Az ötlet gazdája, Reinaldo Rios harminc évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a szigeten történt titokzatos égi jelenségekkel, és állítása szerint azóta többször is kapcsolatot teremtett más bolygókról származó lényekkel. Az immár tapasztalt ufológus rendszeresen szervez táborokat, ahol szakértőkkel és érdeklődőkkel együtt, a legmodernebb technológiával próbálja rögzíteni a környéken felbukkanó repülő csészealjakat. Lajas polgármestere június 24-ét a nemzeti UFO-kutatás napjává nyilvánította, és egy piramis alakú irányítótorony építéséhez is hozzájárult, amely a kényelmes leszálláshoz nyújthat segítséget. Természetesen az Európába érkező – földi és földönkívüli – turistákat sem érheti csalódás, hiszen Svédországban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Portugáliában és Olaszországban is több UFO-leszállópálya csábítja landolásra az idegeneket.

S bár ezernyi olyan hely található a Földön, amely misztikus légkörével és az emberiség ősi rejtélyeivel vonzza a megszállott utazókat, a rövidesen induló űrturizmus kétségtelenül újraértelmezheti a világ körüli utazás fogalmát, és egy hamisítatlan „Földön kívüli nyaralás” élményével gazdagíthatja a kozmosz titkai iránt vonzódó érdeklődőket. Erre azonban nem árt már most elkezdeni a spórolást…

Idegen Zóna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad