https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Az USA-nak önirányító puskagolyója is van - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad


Az amerikai hadsereg kifejlesztett egy olyan lőszert, ami azt követően is képes a röppályája változtatására, hogy már elhagyta a fegyver csövét. Az .50 kaliberes lőszer a Pentagon fejlesztéseit összefogó DARPA nevű szervezet műhelyéből került ki, egy olyan projekt eredményeképp, amelynek célja a mesterlövészpuskák új generációjának kifejlesztése.

Az EXACTO elnevezésű program lényege, hogy olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amik növelik a mesterlövészek hatékonyságát. Ennek részeként készült el az irányított lőszer prototípusa. A megoldás lényege, hogy a lőszerben lévő adatfeldolgozó elektronika folyamatosan figyeli a lézerfénnyel megjelölt célpontot, és ha kell, kis szárnyakkal módosítja a röppályát repülés közben.

A korábbi tesztekről készült videón látszik, ahogy a nyomjelző lövedék egy darabig arra repül, amerre eredetileg a puska csövét célozták, aztán irányt változtat és becsapódik a jelölt célba. A DARPA szerint az ilyen lőszer főleg a szeles időjárásban segíthet, de az sem akadály, ha a célpont elmozdul, amíg a lőszer a puska és a becsapódás közti távolságot megteszi. Természetesen a lőszer túl drága lesz ahhoz, hogy a speciális mesterlövész-egységeken kívül bárki más is rendszeresen ezt használja. Szakértők szerint ráadásul az elektronika és az irányításhoz szükséges alkatrészek negatívan befolyásolják a lövedék romboló hatását is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad