https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Megérkezett üstököséhez a Rosetta űrszonda - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad


Találkozott az Európai Űrügynökség űrszondája és célüstököse. A Rosetta nevű űrszonda a pályára állás után a tervek szerint legalább egy évig a Csurjumov-Geraszimenko üstökös közvetlen közelében marad és részletesen vizsgálja az üstökös aktivitását.

A Rosetta tíz év – csaknem hat és fél kilométer hosszú – bolygóközi utazás után ért célt.

Az üstököst 45 éve fedezte fel a két orosz tudós, az űrszonda pedig mostantól felderítheti a gumikacsa formájú égitest összetételét, elsősorban azt, hogy alkotóelemei között van-e szén, és hogy van-e rajta víz.

A részben magyar fejlesztésű űrszondát az Európai Űrügynökség 2004-ben lőtte fel egy Ariane-5 típusú hordozórakétán. Egy keringő és egy leszálló egységből áll – utóbbinak kellett leereszkednie az 54 ezer 718 kilométer per óra sebességgel száguldó üstökösre.

A Rosetta küldetése nem más, mint hogy a naprendszer keletkezésének korai szakaszából származó üstökösök egyikének feltérképezésével olyan információkhoz juttassa a tudósokat, amelyekből a földi élet kialakulásának körülményeire következtethetnek.

Az űtkutatás története új fejezethez érkezik: az Európai Űrügynökség részben magyar fejlesztésű Rosetta űrszondáját tíz éve lőtték fel, most pedig arra készül, hogy leereszkedik egy 54 ezer 718 kilométer per óra sebességgel száguldó üstökösre.

A szonda eddigi útját az ESA interaktív térképén lehet követni.

euronews

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad