https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Hogyan viszonyulnak a vallások a Földön kívüli élethez? - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Egy amerikai csillagász új könyvében az emberek világnézete szerint csoportosítva vizsgálja meg, hogy hányan hisznek a Földön kívüli életben. A nagy világvallások követői közül a keleti vallások hívei tartják a legvalószínűbbnek a Földön kívüli élet létezését, a legkevésbé pedig a keresztények.

David Weintraub, a Vanderbilt Egyetem csillagásza a Religions and Extraterrestrial Life (Vallások és a Földön kívüli élet) című most megjelent könyvében azt vizsgálja, hogyan viszonyulnak a világ legnagyobb vallásai a Földön kívüli élet létezéséhez. A szerző több mint két tucat vallás vezetőinek és teológusainak állításait elemzi könyvében. Vizsgálja többek közt a judaizmus, a római katolikus vallás, a keleti ortodox egyházak, az anglikán egyház, több, sok hívőt vonzó protestáns szekta, az iszlám és több nagy ázsiai vallás, így a buddhizmus és a hinduizmus álláspontját a Földön kívüli élettel kapcsolatban.

Könyvéből kiderül, hogy – az ateisták után – a muszlimok hisznek a leginkább és a keresztények a legkevésbé a Földön kívüli élet létezésében.


Egymillió exobolygó

Az exobolygók (a Naprendszerünkön kívüli bolygók) kutatása új megvilágításba helyezte a Földön kívüli élet kérdését. 2000-ben még csak 50 exobolygót ismertek a csillagászok. Mára ez a szám 1000 fölé emelkedett. Ha a felfedezések a jelenlegi ütemben folytatódnak, akkor 2045-re több mint egymillió exobolygót azonosítanak a szakemberek.

„Ha akár csak egyetlen exobolygó mutatja a biológiai aktivitás jeleit – és ezeket a jeleket nem annyira nehéz észlelni, ha élőlények népesítik be a bolygót –, akkor tudni fogjuk, hogy nem a Föld az egyetlen hely a világegyetemben, ahol élet létezik” – írja Weintraub. „Noha a nem létezést lehetetlen bizonyítani, ha egymillió exobolygó tanulmányozása után sem találunk életjeleket, akkor tudni fogjuk, hogy az élet a világegyetemben, a legjobb esetben is, rendkívül ritka.”



Kereszténység és más vallások

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak nagyjából egyötöde-egyharmada hisz a Földön kívüli élet létezésében, mondta Weintraub. Ez azonban jelentős mértékben változik a felmérésekben részt vevők vallási meggyőződése alapján.

A Földön kívüli élet létezésében hisz:
  • az ateisták 55 százaléka
  • a muszlimok 44 százaléka
  • a zsidók 37 százaléka
  • a hinduk 36 százaléka
  • a keresztények 32 százaléka.
A keresztény vallásokon belül azonban nagy a szórás. A keleti ortodoxok 41 százaléka, a római katolikusok és a metodisták 37 százaléka, a lutheránusok 35 százaléka hisz a Földön kívüli életben. A számot a baptisták húzzák le, akiknek mindössze 29 százaléka tartja elképzelhetőnek a Földön kívüli életet.



Ázsiai vallások

Weintraub szerint valószínűleg az ázsiai vallások követőinek okoz a legkisebb nehézséget a Földön kívüli létezés elfogadása. Egyes hindu gondolkodók úgy vélik, hogy az emberek „idegenekként” és fordítva is újjászülethetnek. A buddhista kozmológia sok ezer lakható világot tételez fel.

A Koránban is akadnak olyan részek, amelyek látszólag alátámasztják azt az ideát, hogy más bolygókon létezhetnek spirituális lények, de ezek a lények nem úgy gyakorolják az iszlámot, ahogy a Földön, hangsúlyozza Weintraub.

„Az iszlámnak – más vallásokhoz hasonlóan – vannak fundamentalista és konzervatív hagyományai. Valószínűleg valamennyi muszlim egyetért azonban abban, hogy a prófétai kinyilatkozáson alapuló iszlám kizárólag a földi emberek számára meghatározott viselkedési és vallási kódex” – írja Weintraub.

origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad