https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Munkád van vagy életed? - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Az „ Off-the-grid " jelentése „élhető otthon”. Nem csatlakozik a települési vízellátásához, csatorna-, gáz-, elektromos hálózathoz, és egyéb közüzemi szolgáltatásokhoz.

"Meg kell valósítani azt az álmot, amelyben mindenki maga keresi a kenyerét. … A mai fiataloknak tökéletesen igazuk van abban, hogy az igazi megélhetésnek és életnek többről kell szólnia. Jelenleg csupán állásunk van, ami hamis változata a munkának, és inkább hívhatjuk rabszolgaságnak, ahol az ellenőrök ellenőrzik az ellenőrök által ellenőrzött munkát.” - Buckminster Fuller

Munka tehát van, élet viszont nincs.

15 tipp mindazoknak, akik elhatározták, hogy megmozdítják a körülöttük lévő börtön rácsát.

1. Tedd, amit szeretsz 

Állítsd meg az adósrabszolgaságod, amely őrületes láncolatot alakított ki az életedben! Vedd észre, hogy nem azért dolgozol, mert szereted, amit csinálsz, hanem azért, mert annyi fizetést kapsz, amiből hónapról hónapra éppen hogy ki tudod fizetni a számláidat. Állítsd meg ezt a folyamatot!

2. Kezdd kicsiben 
 
Mutass utat a szolgaságnak! Vásárolj egy kis házat, egy kicsiny földdel és légy a saját maga ura. Sétálj el egy életre a szolgaságból! Gondolj arra, milyen örökséget hagysz a gyermekeidre! Valóban szeretnéd nekik megtanítani, milyen az élet, hogyan kell dolgozni? Akkor olyan példát mutass, aminek értékében Te is hiszel!


3. Nem kell, hogy másnak dolgozz

Talán már Téged is beprogramoztak, hogy az egzisztenciát, a jó életet mások biztosítják számodra. Dolgozz keményen és meglesz mindened: új ház, új autó, mosogatógép, csodás élet. Ne hidd, hogy így van, ez nem igaz! Mint ahogyan az sem igaz, hogy azért születtél, hogy életed több, mint 33%-ában másnak dolgozz és távol légy a családodtól. Lehet, hogy úgy gondolod, hogy a megélhetést biztosítani kell, de tévedsz, ha azt hiszed, hogy ilyen áron. Az emberek többsége nem is veszi észre, hogy a munkahelyen végzett kemény munkáért csak alamizsnát kap, miközben egyre jobban kizsákmányolják tudását és idejét.

4. A felelősség másról szól 

Senki sem mondja, hogy kibújj a feladatok alól. Aki nem dolgozik, ne is egyék gondolatisága munkahely nélkül is igaz, de ne hitesd el sem magaddal, sem a fiatalokkal, hogy a civilizáció világa a világok legjobbika. Nem az! A jelenlegi civilizáció távol van a normális élettől. Keményen dolgozol, sőt, még többet dolgozol, mert arra tanítottak, hogy felelős vagy a családod megélhetéséért, a még jobb életért. Az életszínvonalat nem adhatjuk lejjebb, ugye? Ébredj fel! Nem ez a felelősség! Robotként dolgozol és időd sincs megkérdezni magadtól, hogy jó-e így neked? Jó-e a családodnak? Ha az őszinte válaszod az, hogy nem, akkor mielőbb mondd ki: mást szeretnék csinálni, azt, amit szeretek. És ezután menj vissza az iskolába, tanulj új szakmát. Ez a felelősség.

5. A legfontosabb a család boldogsága 

A család a legfontosabb dolog. Elsősorban az ő érdeküket kell szem előtt tartanunk, a családunk boldogságában kell, hogy megleljük a miénket is. Ne engedjük, hogy hamis illúziókat keltve a pénz szolgálatába állítsanak, mint ahogyan azt se engedjük, hogy a társadalmi rendszer határozza meg, hogy hány gyermeket vállaljunk. Minadnnyiunk kötelessége, hogy a családunk és a segítségre szoruló emberek javát szolgáljuk. Saját elhatározásból.

6. Meg tudod csinálni 

Ha elhatározod, hogy lazítasz a rácson, akkor kezdd el ma. Néhány lépést biztos meg tudsz tenni.

7. Csökkentsd a költségeket

Nézz körül! Mennyi elektromos berendezés működik jelenleg a környezetedben? Biztos vagyok benne, hogy minimum 3 és abból talán az egyik a TV. Tényleg szükséged van a kábeles előfizetésre? Ha csupán ennek az árát megspórolod, abból már egy év alatt meglehet a megálmodott „élhető házad” alapja. És ez csak 1 tétel.

8. Takarékoskodj 

Pénzt takaríthatsz meg azzal, hogy nem veszel meg minden apróságot, amit meglátsz. Ha a kávét otthon iszod meg és nem kávézóban, ha nem eszel annyi csokit, chipset, ha szódavíz helyett vizet iszol. Ezeken az apróságokon akár havi 15-20 000 Ft-ot is megspórolhatsz. Tégy egy próbát!

9. Add el a régi cuccokat 

Ha körülnézel a szekrényben, padláson, pincében, meglátod, hogy mennyi olyan rég használt tárgy van az otthonodban, amit pénzzé tudsz tenni. Ne felejtsd, amit már nem használtál egy éve, azt nem is fogod a jövőben sem. Ne sajnáld eladni, és az érte kapott összeget tedd a spórkasszába!

10. Szerezz be újrahasznosítható építőanyagokat

Kezdd el gyűjteni a raklapokat, faanyagokat, lemezeket, csöveket, kerítést, és egyéb használható anyagokat, amiket jól hasznosíthatsz majd a birtokodon.

11. Vegyél egy kis darab földet 

Nem kell, hogy több hektárban gondolkodj, elég egy hektárnyi terület, ahhoz, hogy elindulj. Sok eladó földet, telket kínálnak és ne felejtsd, ez az első lépés ahhoz, hogy életmódot válts. Végre megtermelheted saját élelmiszered és olyan életet élhetsz, amiért a családod is szeretni fog.

12. Légy hajlandó költözni 

Lehet, hogy megszoktad a városi „kényelmet”, de hidd el, hogy sokkal többet ér a szabadság. Az a fajta élet, ahol újra közel kerülsz a természethez, ahol két kezed munkája valós és kézzelfogható. Ahol nemcsak megtermeled élelmiszereidet, de nyugodt, szép otthont teremthetsz családodnak is. Bátorság! Ne ragaszkodj a hamis élethez!

13. Építs vagy vásárolj kicsit 

Nem kell, hogy jelzálog terhelje életed következő 30 évét. Szép életed lehet egy kis faházban is. Ha nem terhelnek a mindennapok gondjai, akkor egy kis nappaliban is boldogabb lehetsz szeretteiddel, mint egy villában. Amit gyűjtened kell, az csupán az élmény.

14. Tanuld meg, hogyan hozd ki a legtöbbet a kertedből

Olvass, képezd magad, hogyan termelhetsz hatékonyabban! Ma már sok módszer és ötlet segít abban, hogyan lehetsz sikeres földműves.

15. Tanulj folyamatosan és válj szakértővé

Tanulj, találd meg azt a szakmát, amiben kimagasló lehetsz. A tudás érték, és ne felejtsd el, hogy amit igazán meg szeretnél csinálni, azt meg is tudod.

Mindenki tud boldogabb, teljesebb életet élni adósságok, és túlórák nélkül. Aki pedig már így él, annak ismerős az érzés: „alig várom, hogy reggel kikeljek az ágyból, hiszen itt egy új nap, amikor megint azt csinálhatok, amit szeretek”.

Sokszínű Vidék

Hulladék harcos

Egy csodálatos dokumentumfilm a Michael Raynolds által kitalált, tervezett, és kivitelezett új típusú "radikálisan fenntartható" házakról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Post Top Ad