https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Az öregedés titka - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Az emberi test működése milliónyi , de mára már nagyrészt ismert biológiai-kémiai folyamat eredménye. Amíg ezek a folyamatok egyensúlyban vannak, addig egészségi állapotunk is kielégítő marad. A civilizációs folyamatokból illetve életmódunk változásából adódóan azonban szervezetünket egyre nagyobb környezeti terhelésnek tesszük ki úgy, hogy ez a folyamat „észrevétlen", érzékszerveinkkel nem észleljük. Az egyik felesleges teher a szabadgyökök tömkelege. De mik azok a szabadgyökök, és miért is ártanak a szervezetünknek?

A szabadgyökös reakciók egy része a szervezet önfenntartó mechanizmusaiban is szerepet játszanak. Sejtjeink egy része azért termel szabad gyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat. Ha a kelleténél több szabadgyök kerül a szervezetünkbe, vagy nem adjuk meg testünknek a semlegesítő folyamatokhoz szükséges tápanyagokat, akkor az egyensúly felborul, és a szabadgyökök pusztítása már nem csak a kórokozókat fenyegeti, hanem szervezetünk ép sejtjeit is. Számos megbetegedés kialakulásában, valamint a kísérő tünetek súlyosbodásában a szabadgyökös folyamatok jelenléte figyelhető meg. Az orvostudomány elsősorban szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos megbetegedéseket, szem-, izületi- és idegrendszeri elváltozásokat említi meg, de más megfigyelések bizonyos fokig az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását is a szabadgyökök számlájára írják. Az öregedési folyamatok, a bőr idő előtti öregedése és az időskori szenilitás szintén ide sorolható, még akkor is, ha ezek nem mondhatók betegségeknek. A természet azonban gondoskodott megoldásról is. Az antioxidáns vegyületek képesek a szabad gyököket hatástalanítani. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodástól, a karcinogének okozta hatásoktól, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szívműködési zavarok veszélyét.


Szervezetünk antioxidáns igényét jelentős mértékben befolyásolja az egészségi állapotunk, a korunk, a környezeti terheltségünk, és hogy táplálékaink napi szinten mennyi antioxidánst tartalmaznak. Megfelelő táplákozással,szükség esetén speciális táplálékkiegészítők segítségével a szervezetünk antioxidáns szintje jelentősen emelhető. Az utóbbi évtized technikai fejődésének következtében elérhetővé vált,hogy a szervezetünk antioxidáns és szabadgyökszintjét számítógépes műszerek segítségével,fájdalommentesen meghatározzuk! Ez alapján részletes táplálkozási,életmódváltási terv készíthető. A szervezetünk öregedése természetes folyamat,ennek genetikai háttere nagyrészt tisztázott,ez alapján lehetőségünk van a folyamatot befolyásolni,mind a külső látható jeleket illetően,mind a szervezetünk belső működésével kapcsolatban. Elérhetőek természetes hatóanyagtartalmú készítmények,amelyekkel az ideális antioxidáns szint beállítható,a szervezet öregedési,leépítő jellegű folyamatai optimalizálhatóak. Az életkörülmények,táplálkozási lehetőségek illetve az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az átlag életkor növekedést mutat,nem mindegy azonban,hogy a meghosszabodott élettartamot milyen életminőséggel tudjuk élvezni!

Áttörés a táplálkozásban

Évek óta a világ legkülönbözőbb szupergyümölcsei és azok antioxidánsai versenyeztek egymással a hosszabb élet elérésében. Bár ezek kétségkívül hasznosak, ma már tudjuk, hogy ennél valami sokkal jelentősebb dologban van a válasz az egészséges sejtműködéshez, és a korral járó betegségek megelőzéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad