https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Vitamin ABC a jó memóriához és az egészséges agyhoz - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Néha könnyű elfelejtenünk, hogy az agyunk is csak egy szerv. Az agynak is vannak táplálkozási szükségletei, melyet biztosítanunk kell ahhoz, hogy a legjobban működjön, ahogy a testünk többi része.

A vitaminoknak három kategóriája van, melyekről megállapították, hogy különösen hasznosak az egészséges agyhoz, és memóriához. Meg fogjuk vizsgálni, hogy az egyes memória vitaminok hogyan segítik az agyat, hogy melyek a legjobb élelmiszerforrások, valamint az ajánlott terápiás adagolásukat.

Az antioxidáns vitaminok

A vitaminok első csoportja a memória javítására az antioxidáns vitaminok - A, C, és E vitamin.

Az antioxidánsok megsemmisítik a szabadgyököket, melyek kis szélhámos oxigén molekulák. Az agy különösen érzékeny a szabadgyökök által okozott károkra, a magas oxigénszintjük miatt. Az agy fogyasztja el az oxigén felvételünk 20 százalékát, bár a súlya kevesebb, mint 1,4 kilogramm.

Egyes szabadgyökök az élet melléktermékeiként keletkeznek, de sokat okoz a "helytelen életmód", mint például a dohányzás, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a légszennyezés, a sugárterhelés és a stressz.


A szabadgyökös károsodás egyfajta oxidáció. Ami az agyban történik, az egy régi autó rozsdásodásával hasonlítható össze. Tehát amikor nem emlékszel, hogyan kell csinálni valamit, és azt mondod, hogy "berozsdásodott" az agyad, ez valójában sokkal nagyobb igazság, mint azt gondoltad! Nem kerülhető el a szabadgyökök okozta károsodás, csak egy erős antioxidáns kiegészítéssel, mely nagyrészt megakadályozza az agy berozsdásodását.

Ne feledd, hogy az egyes vitaminok nem a legjobb antioxidánsok. Az antioxidáns potenciált az ORAC számmal értékelik. Az egyes vitaminok antioxidáns ereje csak töredéke annak, mellyel néhány gyümölcs és zöldség rendelkezik.

A C és E vitaminok szinergikus hatása

Mindhárom vitaminról úgy találták, hogy külön-külön hasznosak az agynak és a memóriának. De a C és E vitaminokról megállapították, hogy van egy különleges együttes hatásuk.

A Psychology Today szerint ez a kombináció a jó memóriával és a lassuló memóriavesztéssel van kapcsolatban. Ez a vitaminpár az Alzheimer-kórt és a demenciát is csökkenti nagyjából 60 százalékkal. Egy 5000 emberen végzett nagy tanulmány megerősítette ennek a párosításnak a memóriavesztés megelőzésében kifejtett hatását.

C és E vitaminforrások

Amikor az élelmiszerek C vitamin bőségére gondolsz, nézd meg a színüket! Az eper, citrom, lime, narancs és kiwi tele vannak C vitaminnal. Mindenféle paprika, a csípős és a zöld, piros, sárga és narancssárga kaliforniai paprika, néhány legjobb vitaminforrás.

Az E vitaminforrások egyáltalán nem színesek. A legfőbb forrásai az olajos magvak, a diófélék, avokádó, és az olyan olajok, mint a len-, kukorica-, repce-, szója- és földimogyoró olaj.

Nem könnyű mindig egészségesen étkezni, és még nehezebb a szükséges tápanyagokat bevinni terápiás dózisban. Ha úgy döntesz, hogy ezt kiegészíted, itt van, amit keresned kell.

Sok vita folyik a legjobb C vitamin forrásról. Úgy tűnik, hogy az aszkorbinsav a leghatékonyabb formája. Ésszerű napi terápiás adagja 500-1000 mg.

Nincs vita az E vitamin legjobb formájáról - ez a "vegyes tokoferolok". 400 IUS adagot tartanak naponta tökéletesnek a legtöbb esetben.

Táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy kevés kockázata van mindkét vitaminnak. Azonban ha bármilyen vérhigító gyógyszert szed valaki, az beszéljen az orvosával, mielőtt E vitamint fogyaszt.B komplex vitaminok - kettő, ami a legjobban számít

A B komplex vitamin 8 különféle vitamint tartalmaz, és mindegyik fontos az egészség szempontjából. De kettő közülük, a folsav és a B12 a legfontosabb B vitamin a memória vonatkozásában. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a két B vitamin segít megelőzni a mentális hanyatlást és a demenciát.

A folsav lebontja a homociszteint, ami egy toxikus aminosav. Ennek az aminosavnak a magas szintje dupla kockázatot jelent az Alzheimer-kór kialakulásában.

A folsav megtalálható az agy számára egészséges ételekben, mint a zöld leveles zöldségekben, hüvelyesekben, gyümölcsben, tojásban és a belsőségekben. Azoknak, akik nem esznek sok ilyen ételt, azoknak 400 mikrogramm az ajánlott szokásos kiegészítés. Érdekes módon néhány ember szervezete ezt a kiegészítést jobban felszívja, mint az élelmiszerekből.

A B12 vitamin hiánya szerepet játszhat a memória elvesztésében, a demencia, hangulatváltozások, és a depresszió kialakulásában. A B12 vitamin az egyik olyan vitamin, amiből a vegetáriánusoknál és az idős embereknél a legnagyobb valószínűséggel alakul ki hiány.

Az egyetlen megbízható élelmiszerforrások az állati termékek, a hús, hal, tojás és a tejtermékek. Egyes erjesztett szójatermékek állítólag tartalmazhatnak B12 vitamint. A Vegetáriánus Erőforrás Csoport szerint ezek már nem tekinthetők megbízható B12 forrásnak a feldolgozási módszerek miatt.

Ha bármilyen kétséged van ezen gyakori vitaminhiányokkal kapcsolatban, kérd meg orvosodat, hogy vizsgáljon meg, így biztosabbat tudhatsz. Kiegészítőkkel mindez könnyen kezelhető. Ötven mikrogramm lenne az ésszerű napi adag.

A Napfény-vitamin

Az ember a vitaminokat élelmiszerekből szerzi, kivéve a D vitamin esetében, melyet a napfény segítségével állít elő szervezetünk. Elég elképesztő, hogy a napból mi is képesek vagyunk tápanyag előállítására, akárcsak a növények!

A D vitamin gyakorlatilag nem vitamin, ez egy hormon, de ritkán hivatkoznak így rá.

A D vitamin elengedhetetlen számos életveszélyes betegség megelőzésében, valamint hangulatnövelő, javítja a memóriát, és csökkenti a depresssziót.

A hivatalos ajánlás, hogy a hiányát megakadályozzuk, 20 perc napozás hetente kétszer a test nagy részén (karok, lábak, hát pl.). Tudjuk, hogy ez sok ember számára az éghajlat miatt nem lehetséges.

Mivel ezt a vitamint szinte lehetetlen túladagolni, próbaképpen javasolt a kiegészítése, és akkor megfigyelhető, hogy okoz-e bármiféle hangulat, és memória javulást. Sok ember teszi.

Bárhol vizsgálták, a felnőttek 40-90 százalékánál a D vitamin hiányát találták, így ez a másik vitamin, amit érdemes mindenkinél tesztelni.

Új Világtudat

Vitaminok és ásványi anyagok hatása az emberi szervezetre


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Post Top Ad