https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ 6 ok, amiért érdemes lassítani - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

A tévé előtt ülve válaszolod meg az e-mailjeidet, telefonálás közben teszed fel a sminket stb.? Ha a válaszod igen, akkor Téged is elkapott a “rohanás betegség”. Vagyis olyan napi ritmusban élsz, amely miatt lélegzethez sem jutsz, és nem tudsz megpihenni. Annak ellenére, hogy napjainkban teljesen elfogadott dologgá vált, hogy az életünket a gyorsító sávban éljük, mi találtunk 6 jó okot arra, hogy egy nyugodtabb utat választhass.

Milyen gyorsan élünk?

  • Egy átlagember hetente 47 munkaórát dolgozik - tizenhárommal többet, mint két évtizeddel ezelőtt.
  • A legtöbb ember átlagosan másfél órával kevesebbet alszik éjszakánként, mint amennyit a nagyszüleink aludtak.
  • A családoknak mindössze egyharmada étkezik közösen.
  • Majdnem 30%-kal kevesebb család jár nyaralni.

1. A nyugodtabb életmód fogyáshoz vezet

Tudtad, hogy a rohanás és a stressz a felelős a kortizol nevű stresszhormon termeléséért, amely gondoskodik róla, hogy nagy mennyiségű fölös energia raktározódjon el a csípő környékén, amely a fogyókúra elsődleges célpontja? Tanuld meg a relaxációs technikákat: a szervezeted hálás lesz érte.

Nyugodt ebéd

Ne engedj a gyors élettempó csábításának: hagyj a gyomrodnak 20 percet a nyugodt emésztésre - a gyomornak ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy teltségérzetet jelezzen az agynak, vagyis hogy abbahagyhasd az evést. És hogy ez mit jelent? Ha lassabban eszel, és minden falatot alaposan megrágsz, hamarabb jóllakottnak fogod érezni magad, tehát kevesebb kalóriát fogsz elfogyasztani.


2. A szenvedélyesebb szexuális élet érdekében

Amint azt már megtanultuk, a rohanás felgyorsítja a stresszhormonok termelődését. Ezek a hormonok a jó hangulatért felelős dopaminra is rossz hatást gyakorolnak. A dopamin egyik legfontosabb szerepe a szexuális vágy és a fizikai gyönyörökre való készség fenntartása.

Hogyan tudnál tehát lassítani az életeden, ugyanakkor felfokozni a hálószobai eseményeket? Lefekvés előtt bújj össze néhány percre a partnereddel - minél közelebb kerülsz hozzá lelkileg, annál jobban fogod kívánni testileg.

3. Törődj a szervezeted és a szíved egészségével

Ha egy pillanatnyi szünetet sem vagy képes beiktatni, nagy veszélynek teszed ki a szíved, mivel akár 50 százalékkal is növelheti a magas vérnyomás kockázatát. Ezért ha legközelebb idegesnek érzed magad, mondogass egy olyan mondatot, amely nyugtatólag hat rád, például: "Minden rendben lesz.", vagy "Végül is nem számít, hogy most rögtön meg tudom-e csinálni."

A pozitív gondolatok ellazítják az agyat és a testet, és megakadályozzák a pánik elhatalmasodását. Képes leszel jobban uralkodni magadon, és tudatosan ellazulni.

Tegyed hatékonyabbá a fitnesz edzéseket

Ne hagyd, hogy a napi rohanás a fitnesz terembe is kövessen: a gyakorlatokat lassan és figyelmesen végezd, ne türelmetlenül és túlságosan gyorsan – így jobban növelheted az izomtenziót és több kalóriát égethetsz el.

4. Hogy jobb anya legyél

Ha csökkented hektikus életed tempóját, a gyermekeid különféle csínytetteire is nyugodtabban fogsz reagálni és ezzel megelőzöd a családi veszekedések kialakulását. Minden nap szánj időt egy őszinte beszélgetésre a gyermekeiddel, hogy tudd, mi zajlik az életükben, és ezzel bizalmas kapcsolatot alakíthass ki velük.

5. Hogy több energiád legyen

Feszültség, adrenalin, rohanás … a légzésed felszínes és kapkodó, ezért nem szállít elegendő oxigént az agyba és az izmokba, pedig az oxigén az energia elsődleges forrása.

Helyes légzés a rekeszizom segítségével

Az állandó stressz elszívja az értékes energiát, ezért tudatosan kényszerítened kell magad a mélylégzésre, amely elegendő oxigénnel látja el a szervezeted. A nap bármely szakában odafigyelhetsz a helyes légzésre – az íróasztalod mögött, a zuhany alatt, a bankban sorban álláskor.

Ügyelj rá, hogy a rekeszizmodat használd a légzéshez - légzés közben a hasad mozogjon ki és be. Ha megfelelő mennyiségű oxigénhez jutsz, csökkenni fog a vérnyomásod, és emelkedni fog az energiaszinted.

6. A munkahelyeden összpontosíts és legyél sikeres

Az állandó rohanás, hogy egy-egy feladatot a lehető legjobban végezz el, pánikot és káoszt eredményez, ráadásul csökkenti a munkával kapcsolatos kreativitást és az eredményességet, és növeli annak esélyét, hogy hibákat követsz el és befejezetlenül hagysz dolgokat.

És hogyan nyugodj meg egy halom munkahelyi kötelezettség közepette?

Rendszerezetten láss munkához, és állíts fel fontossági sorrendet. Bizonyos feladatok határidejét mindig jól látható helyre írd fel. Mindig fejezd be az egyik munkát és csak azután fogj bele egy másikba.

Dormeo

Könyvajánló

Gyors élet, lassú halál?
A fogyasztói társadalom csapdái
F. Várkonyi Zsuzsanna - Kalo Jenő - Popper Péter - Sári László

Az életünkből egyre jobban hiányzik a csend, az egyedül maradás, a számotvetés lehetősége önmagunkkal. A lassú halál pedig a szellemi életre vonatkozik. Hiszen egy ember, egy kapcsolat addig él, ameddig változni tud, ameddig úton van, valahonnét valahová tart. Amikor már csak ismétli önmagát, mechanikusan begyakorolt végszavai, viselkedés sémái vannak, akkor lelkileg meghalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad