https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ A Föld az űrből - Lélegző bolygónk - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Mi tartja működésben a Föld élővilágát? Mi köze egy ausztráliai erdőtűznek egy kínai monszunhoz? Milyen szerepet játszanak a pusztító viharok a Föld egyensúlyának megőrzésében? Az ilyen és ezekhez hasonló kérdések a tudósok minden erőfeszítése ellenére sokáig megválaszolatlanok maradtak, most viszont gyökeresen megváltozott a helyzet. Amióta műholdak százai figyelik bolygónkat minden másodpercben, a szakembereknek alkalmuk nyílik élő, organikus egészként tekinteni a Földre, s átfogóan tanulmányozni azokat a folyamatokat, melyeknek eddig csak az egyes részleteit sikerült kikutatni.


A soha nem látott felbontású műholdfelvételeknek köszönhetően egyedülálló időjárási események, ritka, megmagyarázhatatlannak tűnő természeti jelenségek és titkos, a földi életet fenntartó mozgatóerők titkát kutatja, s kapcsolatot keres olyan, egymástól – földrajzi és fizikai értelemben egyaránt – távolinak tűnő dolgok között, mint a hurrikánok, monszunesők, tenger alatti vulkánok, homokviharok és erdőtüzek.

Számos tudós és filozófus írta már le a Földet egyetlen hatalmas érző, lüktető élőlényként, s a legmodernebb távérzékelési és képalkotó eljárásoknak köszönhetően ez a benyomásunk most még erősebbé válhat. A film műholdak által készített – és egy vadonatúj eljárással látványos számítógépes grafikákká alakított – felvételein többek közt szemtanúi lehetünk, hogy az amazóniai esőerdő hogyan “lehel” új életet a légkörbe; hogy az atmoszferikus villamos kisülések miként hoznak létre új létfontosságú, életadó tápanyagokat; és hogy a Föld forgó magja miként von életmentő védőpajzsot bolygónk köré. Rácsodálkozhatunk azokra a komplex, a földi élet számára elengedhetetlen folyamatokra, melyek annyira kiterjedtek és annyira behálózzák bolygónkat, hogy csak “kettőt hátralépve”, az űrből láthatóak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad