https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Van rá bizonyíték? - A placebó ereje az öngyógyításban - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Évtizedek óta dokumentálják az orvosok a placebó-hatást, vagyis azt, amikor a páciens jobban érzi magát cukor-tabletta, só-injekció vagy ál-műtétet követően, amelyről azt hiszi, valódi.

Vajon a placebó csupán becsapja az elmét, vagy valóban képes gyógyítani? Ezt a kérdést teszi fel Dr.Lissa Rankin új könyvében, amelynek címe Gyógyulás gyógyszerek nélkül.

Dr. Lissa Rankinról

Szülész-nőgyógyász, ismert előadó, gyógyító látnokok üzleti tanácsadója, könyv-szerző, vállalkozó, művész és anya. Felkerült a Huffington Post 16-os listájára, amely azokat az egészségügyi szakértőket sorolja fel, akiket érdemes a Twitteren követni. Rajta van az Egyesült Államok 10 legfontosabb „twitter-doktorának” a listáján. A Forbes magazin weblapja, a Forbes.com a 20 legizgalmasabb nő közé sorolja, akit érdemes a Twitteren követni.

Dr. Lissa Rankin vonzza a médiát. Így van ez a weblapjával, az egészségügyi ellátás fejlesztésével kapcsolatos gondolataival, így van ez a 2014. május 6-án megjelent legújabb könyvével is, ami Gyógyulás gyógyszerek nélkül (Mind Over Medicine) címmel jelent meg az Édesvíz Kiadó gondozásában.

Bizonyíték van rá, hogy elménk megváltoztatásával gyökeresen megváltoztathatjuk a testünket. Ahogy arra is, hogy az egészségtelen gondolatok megbetegítenek!

Gondolatainkban több az orvosság, mint korunk számtalan káprázatos felfedezésében.

„Léteznek olyan tudományos adatok, amelyek alátámasztják a köztudatban terjengő, csodának tűnő öngyógyító történeteket? Meghiszem azt! Bizonyíték van rá, hogy elménk megváltoztatásával gyökeresen megváltoztathatjuk a testünket. Ahogy arra is, hogy az egészségtelen gondolatok megbetegítenek. És nem csak mentálisan. Élettanilag. Hogyan lehetséges ez? Ne aggódjanak. Pontosan elmagyarázom, hogyan lesz betegség az egészségtelen gondolatokból és érzelmekből, és hogyan segítik a test felépülését az egészséges gondolatok és érzelmek.”


A klinikai kísérletekben placebo hatásnak nevezett jelenség során a páciensek nem egyszerűen jobban lesznek. Nem csak „képzelődnek”. Valóban meggyógyítják a testüket, amikor meggyógyítják a gondolataikat.

Amikor maga is betegeskedni kezdett, Dr. Lissa Rankin úgy érezte, hiányzik valami a hagyományos orvosi módszerekből: a felismerés, miszerint a test képes helyrehozni magát, és az a módszer, ahogyan a tudat erejével aktivizálhatjuk ezt a képességét. Kutatásai során rájött, hogy az egészségügy immár ötven éve igazolta a test öngyógyító képességének létezését.

A Gyógyulás gyógyszerek nélkül tudományos adatokkal bizonyítja, hogy a magány, a pesszimizmus, a szomorúság, a félelem és a szorongás rongálja a testet, ugyanakkor a bensőséges kapcsolatok, a hála, az intimitás, a meditáció és a hiteles önkifejezési módszerek elindítják a test öngyógyító folyamatait. A könyv segítségével felfedezhetjük azt a tudományos eredményeken alapuló, forradalmian új módszert, aminek használatával diagnosztizálhatjuk életünk spirituális, környezeti, táplálkozási és kapcsolati zavarait, hogy új utakra lépjünk, és a testünk meggyógyíthassa saját magát.

Nem a testen múlik, hogyan élünk. A test azt tükrözi vissza, ahogyan élünk: élettapasztalataink összességének a tükörképe.



- A Gyógyulás gyógyszerek nélkül című könyv elején beismeri, hogy kezdetben meglehetősen szkeptikus volt a placebó-hatást illetően. Mi változtatta meg a véleményét?

- Hagyományos módon képzett szülész-nőgyógyászként nehezen hittem el azt, hogy az elmének ilyen nagy szerepe van a gyógyításban. Azt viszont nehéz volt vitatni, hogy klinikai tesztek során a betegek hetven százalékának javultak a tünetei egyszerűen csak a placebo használatától. Az orvosok ezt pszichológiai szempontból vizsgálják. A British Journal of Clinical Phamacology közleménye szerint az a gyomorfekélyes beteg, aki naponta négy placebótablettát vesz be, gyorsabban gyógyul, mint az, aki csak két placebó tablettát szed. A tudomány bizonyítja, hogy a placebó nemcsak azt változtatja meg, ahogy egy ember érzi magát, hanem megváltoztatja a páciens biokémiáját is.

- Miképpen történik ez?

- Ha gyógyszert kapunk, amelyről úgy véljük, hogy segít a gyógyulásban - függetlenül attól, hogy a szer placebó-e vagy sem - akkor beindulhat a szervezet önnyugtató mechanizmusa. Azt gondolhatjuk, hogy tettünk valamit a gyógyulásunkért. Úgy érezzük, hogy törődünk a szükségleteinkkel. Ezek a pozitív gondolatok megindíthatják a hormonok és neurotranszmitterek - dopamin, nitrátoxid, endorfin - kiválasztását a véráramba. Ezeknek a kémiai anyagoknak nagyon erős a hatása, a nitrátoxid például felerősíti a szervekben a véráramlást, az endorfin természetes morfiumként hat, csökkenti a fájdalmat.

- A negatív gondolatoknak lehet-e ellenkező hatásuk?

- Igen, több esetben a negatív gondolkodás "nocebo" hatással jár, vagyis a páciens rosszabbul kezdi érezni magát, ha úgy tudja, hogy a kezelésnek mellékhatása van. Az egyik vizsgálat során asztmások kapkodni kezdtek a levegőért, amikor azt mondták nekik, hogy egy teljesen ártalmatlan oldatnak káros, allergizáló hatása van. Sőt, a vizsgálat bebizonyította, hogy az alanyok hörgői valóban összehúzódtak. Szervezetünk természetes öngyógyító rendszere képtelen megfelelően működni, ha stresszesek, vagy pesszimisták vagyunk. Sokkal hatékonyabb a relaxáció körülményei között.

- A pozitív gondolkodáson túl mi segíti még a gyógyító folyamatot?

- Az egyik legfontosabb kérdés, amelyet fel szoktam tenni krónikus betegségben szenvedő pácienseimnek : "Mire volna szüksége a testének, annak érdekében, hogy meggyógyuljon?" Sokféle választ kapok. Attól kezdve, hogy "Rendbe kellene hozni az elfuserált házasságomat, vagy le kellene lépnem" egészen odáig: "Fel kellene mondanom a munkahelyemen". Egy asszony azt mondta nekem: "Le kellene mennem a nyaralómba, mert akárhányszor odautazom, elmúlnak a tüneteim".

Nem szeretném azt állítani, hogy az orvosi kezelésnek nincs értelme, de ha krónikus betegséggel küzd valaki, akkor tartozik magának annyival, hogy aktiválja a szervezete természetes gyógyító erejét. Felismerni azt, hogy mi képes bennünket az idegi ellazulás állapotába juttatni, legalább olyan fontosmint orvoshoz menni.

Forrás: The Oprah’s Magazine 2013.június

Édesvíz

Részlet a könyvből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad