https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ A 20 leggyakoribb rákkeltő anyag - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Nyilvánosságra került az Amerikai Rák Társaság soros jelentése, amelyben a leginkább rákkeltő anyagok aktuális listája is megtalálható. A toplistát a legfrissebb vizsgálatok alapján állították össze, megtalálható rajta az LCD-tévék egyik alkotóeleme, az indium-foszfid, de a többműszakos munka is helyt kapott.

Egy új egészségügyi jelentés 20 olyan anyagot és tényezőt aszonosított, amelyek rákot okozhatnak, a felsorolásban olyan ismerős nevek is szerepelnek, mint a kloroform vagy a formaldehid, de olyan, elnevezéséről kevésbé ismerős, mégis sokak környezetében megtalálható elemek is, mint a lapos kijelzők és LCD televíziók egyik alkotóeleme, mint az indium-foszfid.

Az Amerikai Rák Társaság (ACS) és három másik amerikai állami egészségügyi szervezet legfrissebb vizsgálatai a rák kialakulásáért potenciálisan felelős 20 okot nevezett meg a közelmúltban, amelyek között 19 vegyületet és a többműszakos munkát sorolták fel.

A jelentés nyilvánosságra hozatalát több nemzetközi hírű szakértő támogatta, akik mind úgy vélekedtek, hogy ez a 20 potenciális veszélyforrás további, beható vizsgálatok tárgyává kell váljon, mivel az eddig feltárt bizonyítékok arra utalnak, hogy valóban rákkeltő képességűek a felsorolt anyagok.


A 20-as lista számos ismert elemet tartalmaz, olyanokat, mint a kloroform, a formaldehid és a poliklórozott bifenilek, de akadnak olyan új elemek is, amelyekről eddig ismeretlen volt a karcinogén hatásuk, mint amilyen a laposképernyős televíziókban használt indium-foszfid is.

Az elemeket az ENSZ rákkutató szervezete, az IARC már be is sorolta a lehetséges rákkeltő anyagok lajstromába, amelynek aktuális listája a következőképpen alakul:

1. Ólom és ólomszármazékok
2. Indium-foszfid (LCD tévék gyártása során használják)

3. Wolfram-karbidos kobalt (iparban használatos, forgácsolás során)

4. Titán-dioxid (festékekben, naptejekben és ételszínezékként használják)

5. Hegesztőgázok

6. Refrakter (tűzálló) kerámiarostok

7. Dízel kipufogógázok

8. Amorf szén, szénszínezék

9. Sztirol-7,8-oxid és sztirol (műanyagok gyártása során használják)

10. Propilén-oxid (festékekhez és bevonatokhoz, tisztítószerekhez, tintákhoz használatosak)

11. Formaldehid (erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben egyaránt előfordul)

12. Metaldehid (acetaldehid)(gyújtószerszámok töltéséhez vagy újratöltéséhez használják)

13. Metilén-klorid (diklór-metán) (oldószerként a lakk- és műanyagiparban, illetve zsírok, gyanták és gumi oldására használatos)

14. Triklóretilén (textíliák, ruhaneműk száraz tisztítására használatos)

15. Tetraklóretilén (oldószerként vegytisztításra, illetve fémalkatrészek zsírtalanítására használják)

16. Kloroform (az egyik legelterjedtebb oldószer)

17. Poliklórozott bifenil (hidraulikus rendszerekben, kenőanyagokként, illetve festékekben, ragasztókban, tömítő- és szigetelőanyagokban található meg)

18. Di-(2-etil-hexil-)ftalát (a flatátok padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak)

19. Atrazin (mezőgazdaságban használatos)

20. Többműszakos munka

Könyvajánló

A rák ellen
Egy új életmód
David Servan-Schreiber

A szerző tehetséges és ígéretes agykutatónak indult, 31 éves korában azonban kiderült, hogy agydaganata van. Személyes hangvételű, mélyen megindító könyvében nem csupán a rákkal vívott küzdelmét kísérhetjük végig, de tanúi lehetünk annak a gyökeres átalakulásnak is, ahogyan a hagyományos orvostudomány kizárólagos hívéből az embert testi-lelki egységében szemlélő orvossá vált, aki felismerte: testünk természetes védekező rendszereinek sokoldalú mozgósításával igenis leküzdhető (sőt megelőzhető) a rák. Könyvéből többek között megtudhatjuk: - hogyan ötvözhetők a hagyományos orvosi kezelések az alternatív gyógyító eljárásokkal - hogyan állítsuk össze étrendünket úgy, hogy kerüljük a rákkeltő ételeket, ugyanakkor növeljük a rák ellen ható, az immunrendszert erősítő élelmiszerek mennyiségét - hogyan szűrjük ki környezetünkből a veszélyes anyagokat: rákkeltő háztartási szerek és helyettesítőik - miképpen küzdhetjük le a rákkal szembeni tehetetlenség érzését, serkenthetjük pszichésen immunrendszerünk erőit, szerezhetjük vissza testi-lelki egyensúlyunkat - milyen nagy szerepe van a rák elleni védekezésben a testmozgásnak, a jógának és a meditációnak A szerző magyarázatai világosak és közérthetőek, érveléseit a legfrissebb tudományos adatokkal támasztja alá. Könyve egyszerre személyes hangvételű memoár, nívós ismeretterjesztő munka és önsegítő irodalom. "A rák elsősorban nem genetikai eredetű – az életmódunkkal függ össze."

A rák természetes gyógymódja és megelőzése
Oláh Andor

A baden-badeni szanatórium igazgatója, Malten szerint a rák nem egyéb, mint a természet büntetése az emberre azért, mert a természet rendelte táplálkozástól és életmódtól eltért. A betegség, mint a huszadik század pestise, korra, nemre és földrajzi régióra való tekintet nélkül a második legnagyobb halálokként tizedeli az emberiséget. Az alapvető gond a táplálkozásban keresendő, a helytelen táplálkozás mellett pedig a rossz lelkiállapot, a mindennapi stresszhelyzetek is rizikófaktorként mutatkoznak, mert gyengítik az immunrendszert. De meg kell említeni az alkohol, a dohányzás és a drogfogyasztás rákra hajlamosító hatását is. A szerző előbb orvosként működött, majd érdeklődése fokozatosan a népi orvoslás, a természetes gyógymódrendszer felé fordult. Az ember egészségét és gyógyulását biztosító természetgyógyászat testi-lelki-szellemi módszereit, a komplex természetgyógyászatot képviselve az elsők között kezdett Magyarországon életreform klubot és természetgyógyászati egyesületet szervezni. E könyvében tudományos igénnyel, de olvasmányosan, a laikus olvasó számára is érthetően mutatja be a rákbetegséget, kialakulását, megelőzési és gyógyítási lehetőségeit, melyeket a természetes élet- és gyógymódrendszer kínál. Ide tartozik többek között a reformtáplálkozás, a rákellenes diéta, a jóga, a meditáció, a relaxáció, az önszuggesztió, a művészetterápia vagy a különféle gyógynövények alkalmazása. Minderről részletesen és rendkívül meggyőzően számol be ez az újabb kiadásban megjelentetett könyv, mely alapműnek számít a rák gyógyításában és megelőzésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Post Top Ad