https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Koromból készült a világ legrégebbi tetoválása - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad


A legrégebbi ismert tetoválás az 5300 éves tiroli "jégemberhez", Ötzihez tartozik, aminek egyszerű mintázata feltehetőleg gyógyítással kapcsolatos célokat szolgálhatott.

Azok számára, akik valamilyen ábrát szeretnének a testükre a modern tetováló szalonok szinte korlátlan szín és minta választékkal állnak a rendelkezésükre, az egykori fekete mellett ma már bármilyen pigmentet tetováltathatunk, akár olyat is, ami világít a sötétben.

Ez a mesterség igen nagy múltra tekint vissza, bár az ősi tetoválások célja nagy valószínűséggel nem a díszítés lehetett, alapanyaga pedig az akkori egyik legkézenfekvőbb, fekete színt biztosító anyag, a korom volt.

Ötzi egyszerű mintázata feltehetőleg gyógyítással kapcsolatos célokat szolgált, sem mint dekorációként került volna a testére, állítja Maria Anna Pabst, a Grazi Orvosi Egyetem egyik kutatója, aki optikai- és elektronmikroszkóppal is vizsgálta Ötzi maradványait.

A keresztekből és vonalakból álló rajzok többségét takarták Ötzi ruhái, több tetoválás is az úgynevezett akupunktúrás pontok közelében helyezkedik el. A jégbe zárt embert alpesi hegymászók fedezték fel 1991-ben, azóta a tudósok már kielemezték a ruházatát, különböző betegségeit - ízületi-, hát- és gyomorbántalmait - sőt még mitokondriális genomját is szekvenálták.


Ötzi tetoválásainak vizsgálatához Pabst csapata fény- és elektronmikroszkópot használt, megvizsgálva a tetovált bőrszakaszokat, melyeket utána összevetettek a belső comb nem tetovált mintáinak elemzéseivel. A tetovált bőr számtalan finom részecskét tárt a kutatók elé, melyek között hosszú kristályokat fedeztek fel. A vegyi elemzés szerint a részecskék a koromban is megtalálható kettős kötésű szénatomokból épülnek fel, míg a kristályok szilikátból tevődnek össze. Tetoválásmentes bőre ugyanakkor semmilyen jelét nem mutatta a koromnak. Ötzi "festékét" valószínűleg egy tűzrakóhelyet körülölelő szilikát tartalmú kövekről kaparták le, nyilatkozott Pabst.


"Ha megnézzük a jégember testét - én is ott voltam amikor a testet kiemelték - semmi jelét nem látni, hogyan készültek a tetoválások" - tette hozzá. Feltehetőleg Ötzi társai tüskéket használtak, hogy elég mélyen behatoljanak a bőrbe a korom-festék bejuttatásához.

Új tetoválást találtak Ötzi testén

Egy átfogó új tanulmány szerint négy vékony, egymásra rajzolt fekete vonallal 61-re nő az 5300 éves, mumifikálódott Ötzin talált tetoválások száma.

Az új testdíszítést jobb bordái alsó részén találták meg, és Albert Zink, a kutatás vezetője szerint igazi meglepetés, mivel nem számítottak újabbra. Emellett ez az első tetoválás, amelyet törzse elülső felén fedeztek fel.

Ötzi tetoválásai már egy ideje ismertek. Még a tetemét 1991-ben az olasz Alpokban fellelő túrázók is észlelték a jeleket bőrén. A kutatók mindenesetre évek óta vitatkoznak a tetoválások számát illetően, Zink ezért szerette volna véglegesen eldönteni a vitát.


A vizsgálathoz a művészeti világnak kifejlesztett technikákat vetették be: egy specializált lencsékkel ellátott kamerát, amely meg tudja határozni, hogy a művész ugyanazon a vásznon egy másik festményre festett-e rá. A többféle lencse a fény eltérő hullámhosszain működik, a 300 nanométeres ultraibolyától az 1000 nanométeres infravörösig. (A látható fény tartománya a 400-700 nm közé esik.)

Mind a 61 tetoválás fekete vonalakat foglal magában, hosszuk 0,7-4 centiméteres, kettő, három vagy négy párhuzamos vonalból álló csoportokba tömörülnek. Két tetováláscsoport - a jobb térden és a bal Achilles-ínon - pluszjeleknek tűnik.

Az újonnan felfedezett díszítést nehéz kiszúrni, mivel a múmia bőre az idők folyamán megsötétedett, a tetoválások pedig eredendően feketék. Zink elmondta, igazi tetoválásokról van szó, készítőjük bemetszéseket ejtett a bőrbe, majd gyógynövénnyel kevert faszént dörzsölt beléjük.

A többi tetoválás főként Ötzi alsó hátszakaszán és lábán található, a térd és a lábfej között. Egyelőre nem tudják, miért viselhetett ilyen díszítéseket, és terápiás, szimbolikus vagy vallási céljuk volt-e.


Sokan úgy hiszik, valamiféle kezelés részét képezhették, mivel nagy részük ama területek közelében van, ahol valószínűleg fájdalmai voltak - mondja Zink. Lehetséges, hogy az akupunktúra valamiféle formájaként vagy krónikus fájdalmak kezelésére szolgáltak a sérülések, vetette fel jó néhány tanulmány, köztük egy az Inflammopharmacology folyóiratban megjelent 2013-as is.

Például sok tetoválás az alsó háti szakaszon vagy ízületek közelében kapott helyet, ahol Ötzi talán fájdalmakkal küszködhetett - tett hozzá Zink. A Jégembernek valószínűleg térdével és bokájával is gondjai lehettek - mindkettőt tetoválások borítják -, mivel sokat gyalogolt a hegyek között.

Bár az új bordatetoválás nem ízületek közelében van, Zink szerint Ötzinek lehettek mellkasi fájdalmai. A tetoválás helyét magyarázhatják egyéb problémái is, többek között epekő, ostorférgek és érelmeszesedés. A bordatetoválás emellett olyan helyen van, ahol Ötzi kisugárzó fájdalmat érezhetett - mondja Walter Kean reumatológus, aki korábban már tanulmányozta a múmiát, de az új kutatásban nem vett részt.

A kutatók szerint ennélfogva továbbra sem zárható ki a tetoválások terápiás célzatú használata.


sg.hu, hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad