https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Mit kell tudni a pánikrohamokról? - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad


Különböző embereknél különböző tényezők, például gyógyszerek, fóbiák, vegyi anyagok válthatnak ki pánikrohamokat. Fontos, hogy ezeket a rohamokat megfelelően ismerjék fel, és a beteg hatásos kezelést kapjon.

Nehéz diagnosztizálás

Mivel a pánikrohamok néhány tünete hasonló a szívinfarktuséhoz, könnyű félrediagnosztizálni. A pánikrohamok kezelése történhet gyógyszerekkel, pszichoterápiával és különböző önsegítő módszerekkel.

Mi történik, amikor valakinek pánikrohama van?

A pánikroham olyan időszak, amely során az egyénben rejtőző, mélyen szunnyadó félelmek sok más tünettel együtt jelentkeznek, például hányingerrel, halálfélelemmel, zavartsággal, kétségbeeséssel stb.

Mi jellemzi a pánikrohamokat?

A pánikroham néhány másodperctől hosszú órákon át tarthat. Bármilyen korú és nemű ember szenvedhet tőle. Mivel a roham jellegzetességei átfedést mutatnak a szívinfarktussal, az érintettek gyakran tévesen azt hiszik, szívinfarktusuk van.


A pánikrohamok okai:

A pánikrohamoknak számos oka lehet, például öröklődés, fóbiák, gyógyszerek és bizonyos vegyi anyagok, mint amilyen a koffein és az alkohol. A különböző okokra itt találhatja meg a magyarázatot:

1. Öröklődés: az ilyen betegségek szülőről gyermekre öröklődhetnek. A különbözőtanulmányok kimutatták, hogy ha egy ikerpár egyik tagjánál pánikbetegség fejlődik ki, annak az esélye, hogy a másikuk is megkapja, harminc százalékról nyolcvan százalékra nő. Ha a szülőkre jellemző, hogy szükségtelenül aggodalmaskodnak, akaratlanul is átadhatják gyermekeiknek a pánikbetegséget.

2. Fóbiák: annál is kialakulhat pánikbetegség, aki fél vagy fóbiája van bizonyos állatoktól, helyektől vagy emberektől. Ha egy ilyen egyénnél kiváltó ok jelenik meg, pánikroham léphet fel.

3. Gyógyszerek: ha valakit bizonyos antibiotikumokkal, például Ritalinnal, fluoroquinolonokkal stb. kezelnek, a gyógyszerek mellékhatásaként kialakulhat nála a pánikbetegség. Egyes antidepresszánsok, mint amilyenek a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k) a használat kezdetén szintén okozhatnak szorongást.

4. Helyzeti: bizonyos helyzetek szintén kiválthatnak pánikrohamot. Például, ha valakiretteg az irodájától vagy iskolájától, pánikroham léphet fel nála, ha oda kell mennie.

5. Vegyi anyagok: az olyan vegyi anyagok, mint a koffein, az amfetamin, az alkohol stb., szintén okozhatnak pánikbetegséget.

Hogyan kezeljük a pánikrohamokat?

A pánikrohamok kezelésére számos módszer létezik, köztük a pszichoterápia, gyógyszerek és olyan önsegítő módszerek, mint a papírzacskó visszalégzés. A pszichoterápia során szakértő pszichoterapeuta foglalkozik a beteggel. A gyógyszerezés különféle gyógyszerek alkalmazását jelenti, például antidepresszánsok (SSRI-k, monoamino-oxidáz-gátlók) és szorongáscsökkentő gyógyszerek, mint a benzodiazepinek.

Dormeo



Könyvajánló

Szorongás, fóbiák, pánik
Hogyan legyünk úrrá félelmünkön? Életkontrollprogram lépésről lépésre
Renau Z. Peurifoy
Reneau Z. Peurifoy önsegítő programja a napjainkban oly gyakori szorongásos zavarok, agorafóbia, pánikzavar gyógyítását tűzte ki célul: feltárja a betegség okait, és új készségeket, viselkedésmintákat tanít, melyek a gyakorlás során rögzülnek, és a betegek magatartásának természetes, önműködő részévé válnak. A szerző hosszú évekig gyűjtött tanári tapasztalatait, terapeuta-tudását, valamint a pszichológia számos különböző elméletének és módszertanának elemeit ötvözte ebben a könyvében. Abból indult ki, hogy önmagában kevés az eszmék és áramlatok, ideák általános színtű megértése: ahhoz, hogy viselkedésünket, rossz reakcióinkat, negatív gondolatainkat megváltoztassuk, új készségekre lesz szükségünk. A kötet "leckéiben" minden olvasó megtalálja azokat a gyakorlatokat, ajánlott tevékenységeket, melyek segítenek a régi, rossz mechanizmus legyőzésében.


Post Top Ad