https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Végül igaz lehet a mondás: A bölcsesség a korral jár - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Habár az idősek agya lassabb, mint a fiataloké, az addig összegyűlt tapasztalatuk és tudásuk bőven kárpótolja őket ezért, így jóval megalapozottabb és bölcsebb döntéseket képesek hozni.

A tudomány megkülönbözteti a „folyékony” és a „kristályos” intelligenciát, melyek közül az első abban segít, hogy szellemileg frissek legyünk és könnyen eligazodjunk az új helyzetekben, utóbbi pedig az élettapasztalatokért és a nyelvi kifejezés biztonságáért felelős. A mostani tanulmány volt az első, amely ezt a kétfajta intelligenciát különböző életkorúak körében tesztelte, és a számos vizsgálat végeztével a szakemberek megállapították, hogy a 60 és 82 év közötti kísérleti alanyok számos területen jobban teljesítettek, mint a 18 és 29 év közöttiek.

A Psychology and Ageing című lapban közzétett tanulmány során négyféle képességet teszteltek a kutatók. Egyrészt az úgynevezett temporális diszkontálás képességét, vagyis azt, hogy ki milyen súllyal veszi figyelembe döntései során a jövőben esetlegesen őt érő nyereségeket és veszteségeket, másrészt a veszteségkerülő döntéshozói magatartás meglétét, vagyis azt, amikor a veszteség megítélésének nagyobb a súlya az illető szemében, mint a nyereségé. Harmadikként azt is felmérték, ki mennyire tájékozott az alapvető pénzügyi kérdésekben, végül pedig azt, hogy ki mennyire ért a hitelekhez és kamatlábakhoz.

Az eredmények összevetése után kiderült, hogy az idősebbek megfontoltabbak, és mind a pénzügyek, mind a hitelek terén tájékozottabbak is voltak, ráadásul az esetleges veszteségektől is kevésbé féltek, mint a fiatalok.

A kutatásban résztvevő dr. Ye Li, a Kalifornia Egyetem munkatársa elmondta, hogy az eredmények megerősítették azt a feltételezésüket, miszerint az évek során szerzett tapasztalat és tudás kárpótolja az időseket azért, hogy ők már nem képesek olyan gyorsan megtanulni új dolgokat, mint a fiatalabb generációk tagjai.

A mostani vizsgálat azért is igen jelentős, mert a világ népességének átlagéletkora évről évre magasabb, és az idősek egyre gyakrabban kerülnek olyan helyzetbe, amikor akár a nyugdíjjal, akár az egészségüggyel kapcsolatban kell pénzügyi döntéseket hozniuk. Ráadásul a nyugdíjkorhatárt is egyre jobban kitolják, így az idősek egyre tovább maradnak a hivatásukban, ahol szintén számtalan kihívás vár még rájuk.

Dr. Li úgy véli, az időseknek meg kell adni a segítséget ahhoz, hogy a hanyatló folyékony intelligenciájuk ellenére jó pénzügyi döntéseket tudjanak hozni, másrészt pedig a fiatalokat is segíteni kell, hiszen náluk pedig a kellő tapasztalat hiánya az, ami nehézséget okozhat.

mno.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad