https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ Hol is az otthonunk? Elkészült az Univerzum új térképe! - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Jobb, ha tudod! Az új címed: Föld, Naprendszer, Tejútrendszer, Laniakea!

A Tejútrendszer szomszédságának feltérképezése révén most már láthatjuk, hol is élünk tulajdonképpen. 8000 galaxis helyzetének azonosításával megszületett az új szuperklaszter, melynek neve: Laniakea. Hawai nyelven ez annyit jelent: “mérhetetlen mennyek”.

Az Univerzum

Az univerzumban a galaxisok masszív struktúrákba tömörülnek, amelyeket a csillagászok szuperklasztereknek neveznek. Az új térkép szerint Földünk galaxisa a Laniakea szuperklaszter szélén helyezkedik el. A Laniakea 500 millió fényév átmérőjű és körülbelül 100.000 galaxist tartalmaz. Csak összehasonlításképpen: a teljes látható univerzum mérete több mint 90 milliárd fényév.

A hawaii csillagász, Brent Tully szerdán publikálta a Laniakeáról szól cikkét egy tudományos folyóiratban. Mint mondja, számára “a térkép mintha térbe helyezne minket” és így “jobban megérthetőek kapcsolataink”.

Az új térkép a Tejútrendszer fekete pöttyét a galaxisok szuperklaszterei között a gravitációs vonzás segítségével ábrázolja. A fehér vonalak a szuperklaszter középpontja felé vonzzák a galaxisokat. Ahol a képen kék színt látunk, ott kevés galaxis van, a zöldnél közepes, a piros szín pedig a sűrű galaxiseloszlást jelöli.
Nem ez az első térkép a Tejútrendszer szomszlédairól, ám az eddigiek nem voltak képesek azonosítani, mely galaxisok tartoznak össze és formálják a szuperklasztert.

Tully és kollégái a szuperklaszter határait a galaxisok mozgása segítségével definiálták. A fenti térkép így kialakuló fehér vonalai leleplezik a gravitációs centrumot, a Nagy Attraktort, ami vonzza őket.

8000 galaxis mozgásának tanulmányozása alapján Tullyék képesek voltak megmondani, mely gravitációs centrum befolyásolja a Tejút mozgását. Azok a galaxisok, melyek mozgását más Attraktor befolyásolja, másik szuperklaszterhez tartoznak.

szuperklaszteren belül a galaxisok úgy vannak felfűzve, mint több rózsafűzér gyöngyei, melyek mind a Nagy Attraktorhoz kapcsolódnak. A Tejút egy ilyen fűzér végén található, ahol egyébként nem sok minden más található.

Hozzá kell tenni, hogy a Laniakeát is vonzza egy még nagyobb galaxisrendszer, amit Shapley Koncentrációnak hívnak. “Sajnos ennek határait egyelőre nincs elég információnk meghatározni”, mondja Tully. “Valószínű egy még nagyobb egység része vagyunk!”

Videó az Univerzum új térképéről!

És itt egy angol nyelvű videó a felfedezésről:



Jóga pszichológia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad